פרופ' אביבה דורון, משוררת וחוקרת פורצת דרך של השירה, התרבות והמורשת העברית בספרד, נחשבת לאחת מהחוקרים הבכירים של שירת יהודי ספרד בישראל ובעולם וידועה כחלוצה המכוננת של קשרי התרבות והאקדמיה בין ישראל וספרד.
בנימוקי הועדה לבחירה בהענקת פרס מפעל חיים נכתב כי הם ניתנים בין השאר, על יצירתה הפואטית המקורית, פעילותיה ההתנדבותית, יוזמותיה האקדמיות לפיתוח לימודי תרבות יהדות ספרד כנכס משותף לכל חלקי החברה הישראלית ובמיוחד, על הקמתו והנהגתו של המוקד לחקר תרבויות ספרד באוניברסיטת חיפה ועל תרומתה החלוצית לכינון קשרי תרבות וליצירת שיתופי פעולה אקדמיים בין ישראל וספרד, ופיתוחם כראש הקתדרה של אונסק"ו לדיאלוג בין תרבותי ובין דתי באוניברסיטת חיפה.
פרופ' רון רובין, נשיא אוניברסיטת חיפה: "פרופ' אביבה דורון היא דוגמה ומופת למקוריות, חדשנות וידע בלתי נדלה. היא חוקרת פורצת דרך, שעבודותיה שינו את תפיסת השירה העברית בספרד, ופועלה בעיצוב וטיפוח קשרי התרבות שבין מדינת ישראל וספרד, קנה לו מוניטין ברחבי העולם. אני גאה על היותה של פרופ' דורון חלק ממשפחת אוניברסיטת חיפה, ואנו חשים שהתברכנו בנוכחותה האישית והאינטלקטואלית. אביבה דורון מקבלת את פרס מפעל החיים הזה לא רק על היותה חוקרת מהמעלה הראשונה אלא גם ובעיקר, על תרומתה למדינת ישראל ושגשוגה בשדה התרבותי והבין-דתי הודות להשפעה העצומה של עבודותיה בתחומים אלו."
אביבה דורון, ילידת ישראל, בת לבוני הארץ. בעלת תואר ראשון בספרות עברית, פילוסופיה וחינוך לתעודת הוראה מהאוניברסיטה העברית בירושלים ותואר שני בספרות עברית מאוניברסיטת תל אביב. עבודת הדוקטורט שלה "מגמות וכיוונים בחקר שירתו של יהודה הלוי" העניקה לה את התואר השלישי מאוניברסיטת תל אביב. פרופ' דורון הוכיחה במחקרה כי בספרד הנוצרית חוברה שירה עברית שונה מקודמתה, אך מרתקת וייחודית.
פרופ' אביבה דורון, פרסמה עשרות מאמרים וספרי שירה ומחקר בעברית ובספרדית, ביניהם ספרה עטור השבחים: משורר בחצר המלך, טדרוס הלוי אבולעפיה – שירה עברית בספרד הנוצרית (הוצאת דביר) – המונוגרפיה הראשונה על משורר עברי בן התקופה הנוצרית בספרד. בהשפעת הספר, המשורר הטולדני טדרוס אבולעפיה נכנס להיכל הקלאסיקה של משוררי ספרד. ספרה "נִפְלְאוֹת שִׁיר, סוד הקסם של תור הזהב השני בספרד" (ספריית הילל בן חיים והקיבוץ המאוחד), הבוחן את יצירותיהם של המשוררים העבריים שפעלו בספרד הנוצרית, התקבל כבסיס לכל מחקר עתידי אודות השירה העברית בספרד הנוצרית. כמשוררת, החלה לפרסם את שיריה ב- 1973, בהם בולט ספר שירים שיוחד לדו שיח עם משוררי ספרד שזכה בפרס קוגל ובפרס סיאל . פרופ' דורון פועלת שנים רבות בשדה החינוך. בין השאר, פיתחה תכנית חדשנית להוראת שירת ספרד, ייסדה וכיהנה בראשם של מכונים ומרכזים ביניהם: "המרכז לתרבות יהודי-ספרד ותרבות ישראל" במכללת לוינסקי, "המוקד לחקר תרבויות ספרד" באוניברסיטת חיפה ו"הקתדרה של אונסקו לדיאלוג בין-תרבותי ובין-דתי". על פועלה הרב זכתה בפרסים בין-לאומיים ובעיטור כבוד ממלך ספרד, חואן קרלוס הראשון, על תרומתה החלוצית בכינון קשרים אקדמיים ותרבותיים בין ישראל וספרד.
הוספת תגובה