התערוכה עדות מקומית מוצגת זו השנה ה־21, ומביאה לחזית הבמה את מקומו של הצילום בהנצחת ההיסטוריה שלנו מנקודות מבט שונות המשקפות אירועים היסטוריים וחברתיים. התערוכה מעניקה במה לצילום התיעודי המקומי ומנציחה את מציאות חיינו במציאות המורכבת על ידי עדות ויזואלית של הנצחת רגעים בזמן המספרים את הסיפור שלנו כחברה, כקהילה, כאומה וכאינדיבידואלים עם רגעי המשבר והאובדן ומולם גם רגעי השיא והגאווה הלאומית. הצילומים מזכירים לנו שהמצלמה מתעדת רגעים משמעותיים שעלינו להנציח כחברה בתודעה הקולקטיבית שלנו.
>>> תיעול אנרגטי מחשבתי ותדמיתי
התערוכה מהווה גם פלטפורמה בה אנו יכולים להציץ אל עבודת הצלמות והצלמים ולהוקיר את מסירותם ואומץ ליבם במסע שלהם לתיעוד רגעים היסטוריים מתוך תחושת שליחות למרות הפחד והתנאים הקשים הנדרשים לעיתים. המקצוענות שבאה לידי ביטוי בתערוכה מציגה מסורת עיתונאית של תקשורת חוקרת, אותנטית ואמיצה שמטרתה לחשוף את האמת הפשוטה והעירומה ולהנציח רגעים משמעותיים במציאות חיינו ולצרוב אותם בתודעה הקולקטיבית. התערוכה מציגה 124 תמונות מודפסות, עבודות וידאו ומיצג אחד פרי יצירתם של 69 צלמות וצלמים שנבחרו מבין 8600 תצלומים שנשלחו לתחרות.
שלושת הנושאים המרכזיים המוצגים בתערוכת עדות מקומית השנה עוסקים במלחמה, בחטופים ובהישגים לאומיים ספורטיביים המסבים גאווה לאומית לעם הפצוע. חשוב לזכור את צלם ynet רועי עידן, שנרצח בכפר עזה ב־7 באוקטובר ואשר צילם לפני הרצחו צילומי חדירת מחבלים במצנחי רחיפה. מותו מעיד על הסכנה בה נתונים הצלמים שמגיעים לזירות מורכבות שיש בהן לא פעם סכנה והבחירה שלהם לעסוק בשליחות העיתונאית מעל לכל יש בה אמירה עוצמתית על הקשר בין תיעוד לשליחות חברתית. מרתק לצפות בתהליכי ליווי של מסעות פציעה והחלמה דרך עדשת המצלמה כפי שעושה זיו קורן שמציג שתי עבודות ליווי המציגות משפחה שהחלימה מכוויות וזוג ששתי רגליהם נקטעו וזכו לצעוד יחדיו לחופה לאחר תהליך החלמה ממושך. המצלמה משמשת כאן גם כלי רגיש לתיעוד המסע הרגשי שדורש חוסן מנטלי ותעצומות נפש ולא רק רגע מלא עוצמה על ציר הזמן.
המלחמה שפרצה בשבעה באוקטובר מביאה צילומים מלאי עוצמה של לחימה, המאבק על חופש הביטוי והבחירה, ההסלמה בעימותים בין מתנחלים לפלסטינים, פצועים הנאבקים על החלמתם וכמו כן תמונות הרס ואובדן ביישובים שנפגעו. מצד שני, הצילומים שמהווים מסמך חשוב נבחרו בקפידה על מנת להעביר את התיעוד הנכון אבל התקבלה החלטה קונספטואלית שיצרה חוסר הסכמה בין הצלמים לאוצרים לגבי אופי הפרטים הגרפיים. יחד עם זאת, נמצא תמונות מלאות עוצמה שכל אחת מספרת סיפור אבל לא נראה תמונות קשות לצפייה.
בנוסף, מוצגים סיפורים מרכזיים בתחומי דת ואמונה, ספורט, ותרבות כמו גם טבע וסביבה ונראה גם צילומים של ספורטאים ונבחרות ספורט ברגעי שיא של גאווה לאומית .המאבק להחזרת החטופים מקבל גם הוא מקום משמעותי בתערוכה וניתן לראות צילומים עוצמתיים של המאבק להחזרתם ותיעוד רגעים בלתי נשכחים של חטופים שחזרו. במסגרת התערוכה ייערכו במוזיאון אירועים נוספים שיעניקו מבט בוחן ומעמיק על העבודות ועל עולם הצילום התיעודי בארץ ובעולם: שיח גלריה, ימי עיון בהשתתפות צלמים זוכים ועוד. פרטים יפורסמו באתר המוזיאון ובאתר "עדות מקומית" וכן בדף הפייסבוק של המוזיאון ובאינסטגרם.
אם נסכים שעיתונות היא הטיוטה הראשונה של ההיסטוריה אל תסכימו לא לצפות בטיוטה המשמעותית הזאת של מציאות חיינו.
אוצרת: ענת סרגוסטי
מייסדת ואוצרת אחראית: דנה וולפיילר-ללקין
מיקום: מרכז רוטשילד – מוזיאון ארץ ישראל- תל אביב
15.02.25 -25.12.24
מאת ורד גרנדיר פרוכטמן, יועצת ארגונית, מאמנת מנטלית, מגישת הפודקאסט "ללטש את היהלום הפנימי" וכותבת תוכן
הוספת תגובה