מי יכול להתנגד לצו ירושה?
הזכות להגיש התנגדות לצוואה נתונה לכל אדם שיש לו עניין אישי בנושא. זה אולי נשמע כמו מונח לא ברור, אך באופן כללי מדובר בבני משפחה מדרגה ראשונה של המנוח, ילדים, הורים, בן או בת זוג. גם קרובי משפחה שאינם קרובים מדרגה ראשונה יכולים להגיש אותה, למשל, קרובי משפחה מדרגות רחוקות יותר או נושים שטוענים שיש להם איזה שהיא זכות בנכסי המנוח.
כדאי לדעת שהחוק בישראל לא מגביל את הזכות להתנגד רק לקרובי משפחה, לדוגמה, יכול לבוא שותף עסקי של המנוח ולהתנגד לצוואה, אם לעניות דעתו נכסי החברה המשותפת נכללו בצוואה באופן לא חוקי או לא הוגן.
עילות משפטיות
אם אתם מעוניינים להגיש התנגדות לצוואה כדאי שתדעו שצריכה להיות עילה משפטית המצדיקה אותה, זאת אומרת, רצוי שיהיה לה איזה שהוא בסיס משפטי, ובהמשך נסביר מה יכול לקרות לאדם שהתנגד ללא עילה סבירה.
ישנן שלוש עילות מרכזיות המהוות את הבסיס להגשת ההתנגדות והראשונה בהן היא אי תקינות בצוואה. למשל, מקרה בו צוואה לא נכתבה בהתאם לדרישות החוק, אם לא היו לה עדים, אם היו בה כשלים טכניים כאלה או אחרים או אם אין בה חתימה – כל המצבים הללו מהווים עילה לפסילת הצוואה.
העילה העיקרית השנייה היא השפעה בלתי הוגנת על המוריש – יכול לבוא אדם ולטעון שמישהו הפעיל לחצים או מניפולציות או כל השפעה בלתי הוגנת אחרת על המוריש בעת כתיבת הצוואה והדבר יהווה עילה לפסילתה, אם יוכח בבית המשפט שאכן כך היה.
העילה הנוספת היא זכויות שלא נלקחו בחשבון – ישנם מקרים בהם אנשים כותבים צוואה ומבלי משים משמיטים יורשים מסוימים ללא הצדקה או תשומת לב ויש להם על פי חוק את הזכות לדרוש שיכללו אותם גם כן בצוואה.
כיצד מתנהל ההליך?
השלב הראשון בהגשת הליך התנגדות לצוואות הוא הכנת כתב התנגדות אותו יש להגיש אצל הרשם לענייני ירושה. בכתב זה יש לפרט את הסיבות המשפטיות שבגינן הבקשה מוגשת ועליכם לצרף גם מסמכים התומכים בטענותיכם.
לאחר ההגשה התיק יעבור לטיפולו של בית המשפט לענייני משפחה באזור מגוריכם ויקבע לכם דיון במעמד שני הצדדים, במסגרתו יערך דיון מעמיק בבקשה שלכם ושני הצדדים יצטרכו להציג ראיות וטיעונים לדבריהם. בית המשפט יבחן את תוקפה של הצוואה, את מניעי הצדדים ואת המידע שהוצג לפניו וייתן את החלטתו.
בית המשפט לא תמיד יקבל את הבקשה – אם הטענות אינו מגובות בראיות או שאינן עומדות בדרישות החוק, בית המשפט ידחה את הבקשה וכך גם במקרים בהם יעלה כי הבקשה מוגשת בחוסר תום לב או מתוך כוונות פסולות.
סיכונים והשלכות משפטיות
ההגשה טומנת בחובה גם סיכונים, לא מדובר במקרה שבו אנשים יכולים לנסות להגיש את הבקשה ויצא מה שיצא, להיפך, אם היא נדחית, המתנגדים צריכים לקחת בחשבון שהדבר עלול לגרור הוצאות משפט ובמקרים מסוימים גם פיצויים ליורשים החוקיים.
לפני נקיטת צעד כלשהוא, מומלץ מאוד לקבל ייעוץ משפטי – יש להגיש את המסמכים ולהציג את הטענות באופן המדויק ביותר כדי להגדיל את הסיכויים שההליך יתקבל. כדאי גם לקחת בחשבון שניתן לפתור את הסכסוך שהתגלע בדרכים אלטרנטיביות ומחוץ לכותלי בית המשפט, למשל באמצעות גישור או בוררות שיחסכו לשני הצדדים המון זמן וכסף וגם ימנעו את הידרדרות היחסים בין הצדדים.
הוספת תגובה