עמוד הבית » לא רק מפרנס – האבהות החדשה משנה את פני החברה הישראלית

לא רק מפרנס – האבהות החדשה משנה את פני החברה הישראלית

צילום:freepik
בשנים האחרונות אנו עדים למהפכה שקטה בעולם ההורות - מהפכה שמשנה את פני החברה כולה. אבות של היום בוחרים להיות נוכחים באופן מלא בחיי ילדיהם, יוצרים מרחב רגשי בטוח ומאפשר, ומגדירים מחדש את משמעות האבהות בעולם המודרני. יום האב הבינלאומי מספק הזדמנות להתבונן בתופעה מרתקת זו ובדרך שבה היא משנה את פני המשפחה הישראלית.

מה שהחל כתופעה מצומצמת, הפך בשנים האחרונות לשינוי חברתי משמעותי. אבות של היום כבר לא מסתפקים בתפקיד המפרנס המסורתי – הם מבקשים להיות שותפים מלאים ופעילים במסע ההורות. הם נוכחים בכל שלב – מהלידה, דרך הלילות הראשונים, ועד לאתגרי הגידול היומיומיים. והנתונים? הם מספרים סיפור מרתק של שינוי שמתרחש מול עינינו.

המחקרים האחרונים מראים שמעורבות אבות פעילה משנה את כל התמונה המשפחתית: ילדים שאביהם מעורב באופן משמעותי בחייהם מראים לא רק הישגים לימודיים גבוהים יותר, אלא גם יכולות חברתיות מפותחות יותר וחוסן נפשי משמעותי. אולי זו הסיבה שיותר מ-50% מהאבות הצעירים היום מגדירים את תפקידם ההורי כחלק מרכזי בזהותם – עלייה דרמטית לעומת הדור הקודם. מאחורי המספרים והנתונים היבשים מסתתר סיפור אנושי מורכב של אבות שמנווטים במים הלא מוכרים של האבהות החדשה. יותר ויותר אבות בוחרים היום לשנות את הגדרות המשרה שלהם, לקחת חלק פעיל בגידול הילדים ולהיות נוכחים באופן משמעותי בחיי המשפחה. מה שהיה פעם חריג הופך בהדרגה לנורמה חדשה, אך המעבר הזה מלווה באתגרים משמעותיים.

צילום:freepik

>>>המסע אל נבכי הנשמה...

אחד האתגרים המרכזיים הוא המאבק הפנימי שחווים אבות רבים. הם מוצאים את עצמם בתפר שבין הרצון לממש את האבהות החדשה לבין המודל המסורתי שעליו גדלו. רבים מתמודדים עם רגשות מורכבים שמעולם לא למדו לעבד או לבטא, ועם החשש החברתי העמוק שביטוי רגשי או בקשת עזרה עלולים להיתפס כסימן לחולשה או כפגיעה בגבריותם. אתגר נוסף הוא מציאת האיזון העדין בין כל עולמות התוכן. האב המודרני נדרש לנווט בין דרישות הקריירה התובענית לבין המחויבות העמוקה למשפחה, כשבדרך הוא מנסה למצוא גם זמן לזוגיות ולעצמו. לעיתים קרובות האיזון הזה מתערער, מה שמוביל לתחושות אשמה ותסכול שקשה להתמודד איתן.

צילום:freepik

 

הצורך בתמיכה מהווה אתגר בפני עצמו. בעוד שאימהות נהנות ממגוון רחב של מסגרות תמיכה, פורומים ומודלים לחיקוי, אבות רבים מוצאים את עצמם מנווטים לבד בשטח לא מוכר. המחסור במרחבים בטוחים לשיתוף וההתמודדות עם ביקורת סמויה או גלויה מהסביבה החברתית והמקצועית, מקשים עוד יותר על המסע הזה. אך דווקא מתוך האתגרים האלה צומחים פתרונות חדשים. ברשתות החברתיות, בקהילות מקומיות ובמקומות העבודה, נוצרים יותר ויותר מרחבים המאפשרים שיח פתוח על אבהות מודרנית. קבוצות תמיכה לאבות, פורומים מקוונים ומפגשים קהילתיים מספקים במה לשיתוף, תמיכה הדדית ולמידה משותפת.

השינוי הזה במרחב האישי מתחיל להדהד גם במעגלים רחבים יותר. יותר ויותר מקומות עבודה מאמצים מדיניות תומכת-משפחה שמכירה בצרכים הייחודיים של אבות. חופשת לידה משותפת, שעות עבודה גמישות ואפשרויות עבודה היברידית הפכו מפריבילגיה לסטנדרט מתפתח. מעסיקים מתחילים להבין שאב מעורב ומסופק בחיי המשפחה הוא גם עובד יעיל ונאמן יותר.

צילום:freepik

גם מערכות החינוך עוברות שינוי הדרגתי. גני ילדים ובתי ספר מזמינים יותר את האבות למעורבות פעילה, מתקשרים ישירות עם שני ההורים, ומייצרים אירועים ופעילויות שמותאמים ללוחות הזמנים של שני ההורים. המסר ברור: אבהות פעילה היא לא 'עזרה לאם' אלא חלק בלתי נפרד מההורות.

ובכל זאת, השאלה שאני נתקלת בה שוב ושוב בקליניקה היא: איך עושים את זה נכון? כיועצת משפחתית ומדריכת הורים, אני רוצה לחלוק כמה כלים מעשיים שיכולים לסייע לאבות במסע זה:

התחילו מבפנים, הקשיבו לקול הפנימי שלכם ולצרכים שלכם כאבות. אין דרך אחת נכונה להיות אב טוב – מצאו את הדרך שמתאימה לכם ולמשפחה שלכם. זכרו שילדים זקוקים לאב אותנטי, לא לאב מושלם.

פנו זמן איכות, קבעו זמנים קבועים עם הילדים שהם רק שלכם – בין אם זו ארוחת הבוקר, השכבה לישון או טיול של יום שישי. איכות הזמן חשובה יותר מהכמות, אבל הקביעות והעקביות חיוניות.

תקשורת פתוחה, שתפו את בן/בת הזוג בתחושות, בקשיים ובהצלחות. תקשורת פתוחה מחזקת את הזוגיות ומאפשרת הורות משותפת טובה יותר. אל תחששו לבקש עזרה או להביע צורך בתמיכה.

בנו רשת תמיכה, חברו לאבות אחרים שנמצאים באותו מסע. שיחה כנה עם אב אחר יכולה להיות מקור לתמיכה, רעיונות והבנה שאתם לא לבד.

השקיעו בקשר הרגשי, אל תחששו להראות רגשות בפני הילדים. כשאבא מראה שמותר להיות פגיע, לבקש עזרה או להביע אהבה, הוא מעביר מסר חשוב לילדיו על גבריות בריאה ועל מערכות יחסים.

טפחו את עצמכם, זכרו שכדי להיות אבא טוב, אתם צריכים להיות קודם כל בסדר עם עצמכם. הקפידו על איזון בין כל תחומי החיים ואל תזניחו את הצרכים האישיים שלכם.

צילום:freepik

 

בסופו של יום, האבהות המודרנית היא מסע מתמשך של למידה וצמיחה. היא דורשת גמישות, פתיחות ואומץ לצאת מאזורי הנוחות המסורתיים. אבל התגמול – הקשר העמוק עם הילדים, ההזדמנות להיות חלק משמעותי בהתפתחותם, והסיפוק העצום שבאבהות מעורבת – שווה כל רגע של התמודדות. אמנם החברה עדיין נמצאת בתהליך של שינוי תפיסתי לגבי תפקיד האב במשפחה המודרנית, אך כל אב שבוחר להיות מעורב ונוכח בחיי ילדיו מקדם אותנו צעד נוסף לעבר עתיד שבו אבהות פעילה היא נורמה מובנת מאליה. בדור הבא, הילדים שלנו כבר יגדלו לתוך מציאות שבה אבהות משמעותית היא לא רק אפשרות, אלא דרך חיים טבעית ומעשירה – וזו אולי המורשת החשובה ביותר שנוכל להשאיר אחרינו.

מאת עתליה פלוס – יועצת משפחתית ומדריכת הורים. התמודדות עם אתגרי ההורות בעולם המודרני, דגש על ילדים ונוער עם הפרעות התנהגות, מאמינה בשיח בגובה העיניים ככלי מרכזי בהורות. 0526162109 / Atalyafelus12@gmail.com

הוספת תגובה

הוספת תגובה