יצירתה של המחזאית הבריטית סם הולקרופט משנת 2015, ביקשה להציג משפחה בלתי מתפקדת. ומשפחה מערבית, שניחנת באחידות מסוימת באשר לבעיותיה בעולם השפע, שבו המירוץ אחר קריירה ופרנסה, קנאת אחים, ופערים בין דוריים, הם משפחה אוניברסלית כמעט. מכאן, הדרך לעיבוד או למעשה ל"גיורה" של אותה משפחה בת מעמד הביניים האנגלי במאה העשרים ואחת החוגגת את חג המולד בארוחה משפחתית, למשפחה הישראלית, שנפגשת לצורך ליל הסדר, קצרה.

הגיור, יש לאמר, מוצלח למדי, ויש בו שימוש בכל אלמנט כל-ישראלי שרק ניתן להעלות על הדעת, החל מדמותו של קזבלן וכלה בפסי-כו-לו-גית של שרה נתניהו. אך מעבר למאפיינים הישראלים המוכרים, סיפורה של משפחה בלתי מתפקדת, נותר סיפור נטול לאום וזהות, במובן התיאטרלי הגנרי של המילה. החל מן היום שבו הדרמטורגים היוונים ניסחו את כללי הקומדיה והטרגדיה.
ואכן, ההצגה שהיא הכלאה שבין שני הז'אנרים המכוננים, מתחילה בהצבה של אידיליה המתפרקת אט אט אל מול עיני הצופה, ומסתיימת בסצנת דאוס אקס מאקינה אופיינית, בה מופיעה דמות האל היווני, כמובן בהנפשה לכלל בשר ודם, ומסדרת את הכל, רגע לפני שהכל שרועים מתים על רצפת במת התיאטרון. ואם הטרגדיה היוונית ביקשה לחנך ולהראות לאדם כיצד עליו להיראות ולנהוג, הרי שהקומדיה, שהייתה מדיום חתרני, הראתה לאדם כיצד הוא נראה באמת.

במשך שעה וארבעים דקות, בחדר סלון אחד, נרקמה עלילה דחוסה, קונפליקט בשלל דמויות משפחתיות שכל אחד הוא המעצור של האינטרס של האחר, והכל תוך שכללי המשחק, כבמעין משחק קופסא, מונופול משפחתי, מוקרנים מעל לראשי השחקנים, ותוך שימוש מתמיד בטקסט, בסאב הטקסט אשר תמיד אומר את ההיפך ממילותיה של הדמות, ותוך התרה נפלאה של הפלונטר בסיום שאותו לא נגלה.

המשחק, של כלל צוות השחקנים, היה וירטואוזי: אודיה קורן, דודו ניב, ערן מור, אנדריאה שוורץ, שהם שיינר, יעלי רוזנבליט, שי הלוי לא פסקו מלירות ירי בלתי פוסק של טקסטים ופאנצ'ים דרמטים וקומיים כאחד, וקרשנדו אחד ענק הבנוי היטב. תענוג של תיאטרון! בקיצור, תיאטרון קאמרי נעדר יומרות במובן הטוב והתמציתי של המילה, טורד מנוחה, במובן המשפחתי והאישי של המילה, ובעיקר מעניק חומר למחשבה.
לכו לראות!
אורון שוורץ הוא עורך-דין, שותף מייסד במשרד שוורץ-נרקיס ושות', כותב ומגיש סדרות הפודקאסט "משפט חוזר" ו"ישראל הראשונה" בתאגיד השידור "כאן", ארכיאולוג וטייס בתחום התעופה הקלה. ניתן להאזין לפודקאסטים, ב"כאן הסכתים" בקישוריות:
https://www.kan.org.il/content/kan/podcasts/p-776284/ https://www.kan.org.il/content/kan/podcasts/p-8222/
הוספת תגובה