עמוד הבית » את ואני והכסף שבינינו – חשיבות השיח על ניהול תקציב

את ואני והכסף שבינינו – חשיבות השיח על ניהול תקציב

צילום pexels
על אף הרגישות, שיחות על כסף חייבות להיות חלק בלתי נפרד מסדר היום המשפחתי והזוגי שלכם. אז איך עושים את זה ומאיפה מתחילים? הנה כל הטיפים החשובים

בחסות לאומי

סקר הוצאות משק הבית הכי מעודכן של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פורסם לאחרונה בשנת 2018, אך הוא מספיק בשביל לתאר את אחד הנושאים הכי רגישים שאיתם מתמודדות כמעט כל משפחה בישראל: כסף.

לפי הנתונים, ההכנסה הכספית הממוצעת ברוטו לחודש למשק בית בישראל עומדת על כ-21 אלף ש"ח בעוד חציון ההכנסה הכספית הוא 16.3 אלף ש"ח. לעומת זאת, ההוצאה הכספית הממוצעת, כולל אומדן הוצאה על שירותי דיור כגון משכנתא או שכירות, היא כ-16.4 אלף ש"ח לחודש. לשם השוואה, בלי שירותי הדיור מגיעה ההוצאה הכספית של משקי הבית לממוצע של 13.3 אלף ש"ח בחודש.

המשמעות היא שאמור להיות פער חיובי בין ההכנסות וההוצאות. אז אם ניקח משק בית ממוצע כדוגמא, בני הזוג לכאורה לא צריכים בכלל להיות מודאגים. בפועל, הנושא הזה של הכסף הרבה יותר רגיש מכפי שנהוג לחשוב.

 לא מדברים על זה – אבל זה שם

זוגות רבים נמנעים מלדבר על כסף, בין אם מדובר בזוג צעיר שעומד בפני לקיחת משכנתא ולא רוצה לערער את יציבות הספינה עם שיחות על ניהול תקציב – ובין אם מדובר בפרק ב' שמאופיין בערפול מכוון וחוסר שקיפות בנושא הכספי. בכל מקרה, זו טעות.

הבעיה מתחילה בזה שכל אחד מבני הזוג מגיע לקשר עם מערכת של ערכים ואמונות בנוגע לכסף והתנהלות כלכלית. בעוד חלקנו נוקטים בתפיסה שלפיה יש לחיות את הרגע, אחרים יעדיפו לגלות שמרנות ולצמצם הוצאות. בטווח הקצר, זה גורם לריחוק בין בני הזוג ובתסריט החיובי גם לחוסר רצון לדבר על נושאים שבמחלוקת. אבל בטווח הארוך, אי אפשר ולא כדאי לטאטא את הנושא הזה מתחת לשטיח, פשוט משום שהוא יחזור ויצוף – חזק ועוצמתי יותר מתמיד.

 הופכים את החיסרון ליתרון

ברמה הפרקטית, מאוד חשוב לשוחח על ניהול תקציב ולהכניס את זה לסדר היום המשפחתי והזוגי באופן עדין, מתחשב ונעים. נכון שבני הזוג מגיעים כאמור עם תפיסות שונות, אבל צריך להפוך את החיסרון ליתרון ולהתייחס לזה בתור תכונה מאזנת.

בנוסף, יש לזכור שממילא לא קיים "פתרון קסם" ולכן אין טעם לחפש אותו. במקום זה, עדיף להשקיע את האנרגיה בהחלטה משותפת על הדרך הנכונה לחלק את התקציב ולהשקיע את הכסף. בסופו של דבר, ניהול של כסף הוא ניהול של ערכים. אז כל ערך שמקבל קדימות הוא ערך נכון, כל עוד הוא שני הצדדים הסכימו עליו וכל עוד הוא עומד בכלל העיקרי: לא לחיות על חשבון המינוס.

 כך תצאו מהמינוס

עוד דרך להבין עד כמה חשוב לשוחח על ניהול התקציב ולהציף בעיות על פני השטח היא לבדוק את ההשלכות הכלכליות של משק בית שנמצא בגירעון. אם אתם מוציאים יותר ממה שאתם מרוויחים אבל מצליחים לגמור את החודש רק בגלל שהבנק מאשר לכם משיכת-יתר, כנראה שאתם עושים משהו לא נכון. זה בדיוק הדגל האדום שצריך להסתכל עליו כדי לחזור לשולחן, לפתוח אקסל ולהכין שיעורי בית.

יציאה מהמינוס והתאמת סגנון החיים למסגרת התקציב יעניקו לכם תחושה של יציבות וישפרו את מערכת היחסים הזוגית. במקביל, זה ייתן דוגמא אישית טובה וחיובית לילדים. לכן, חשוב לשוחח על ניהול התקציב וכדאי לעשות את זה כמה שיותר מוקדם – ובאופן קבוע.

 כתבה זו אינה מהווה הצעה או התחייבות למתן הלוואה. אישור כל הלוואה, סכומה ותנאיה נתונים לשיקול דעתו הבלעדי של הבנק. אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל