חשיבות ההכנה לצום
הכנה נכונה לצום יום הכיפורים חיונית מכמה סיבות: מניעת התייבשות, שמירה על רמות אנרגיה יציבות, הפחתת תחושות רעב וחולשה,מניעת כאבי ראש ותופעות לוואי אחרות.
עקרונות מנחים לארוחות לפני הצום
שתו מים בכמות מספקת לאורך היום שלפני הצום, הימנעו ממשקאות מכילי קפאין ואלכוהול, שלבו מרקים ומאכלים עשירים בנוזלים. בחרו בדגנים מלאים כמו אורז מלא, קינואה, ושיבולת שועל, קטניות כמו עדשים, שעועית, וחומוס, הוסיפו ירקות עשירים בסיבים תזונתיים.שלבו מקורות חלבון רזים כמו דג, עוף, או טופוו, הוסיפו אבוקדו, אגוזים, או זרעים לארוחות. המנעו אכלים מלוחים יגבירו צמא.
טיפים נוספים
התחילו להגביר את צריכת המים כבר יומיים לפני הצום, אכלו לאט ובנחת, ללא הגזמה בכמויות, הימנעו מארוחות כבדות מדי סמוך לתחילת הצום, הקשיבו לגופכם והתאימו את התפריט לצרכים האישיים שלכם.
מתכונים
מתכון למרק ירקות (באדיבות חלי ממן, רשת תמיכה לאורח חיים בריא)
מרכיבים:
2 שומר
4 גזר
4 קישוא
1 בצל גדול
1 צרור שמיר
1 צרור פטרוזיליה
5 גבעול סלרי
1 ק"ג דלעת
1 כרוב חתוך לרצועות
2 פרחי ברוקולי
3 כפות גדושות אבקת מרק טעם עוף
מלח פלפל לפי הטעם
אופן ההכנה: מבשלים את כל הירקות בסיר מכוסה מים למשך 30-40 דק'. מוסיפים את אבקות המרק והתבלינים וממשיכים לבשל לעוד כ- 10 דק' לאחר מכן מרסקים בבלנדר ומגישים חם.
מרק אפונה קרמי (המתכון באדיבות Küppersbusch)
מצרכים:
למרק:
- 1 תפוח אדמה גדול או 3 קטנים
- 1 בצל ירוק
- שמן זית
- 750 מ"ל ציר ירקות
- 750 גרם אפונה
- מלח
- פלפל
עבור הקרוטונים:
- ½ בגט
- שמן זית
- גבינת שמנת
- פרחים אכילים
- גבעול בצל ירוק
- שמיר
- פלפל טחון
עבור הקישוט:
- יוגורט יווני
- קרוטונים
אופן ההכנה: עבור המרק: מקלפים וחותכים את תפוח האדמה לחתיכות ומניחים בקערה. מכסים בניילון נצמד, עושים חורים קטנים לשחרור האוויר ומבשלים במיקרוגל למשך 5 דקות בעוצמה מרבית.בסיר עם מעט שמן זית, מטגנים את הבצל הירוק החתוך לקוביות (שומרים את גבעול הבצל לקישוט הקרוטונים).כשהבצל מטוגן, מוסיפים את תפוח האדמה, האפונה וציר הירקות. מביאים לרתיחה ומבשלים 10 דקות. שופכים לתוך בלנדר, מוסיפים מלח ופלפל ומערבלים עד לקבלת מרקם קרמי.
עבור הקרוטונים: בזמן שהירקות מתבשלים, מכינים את הקרוטונים. חותכים את הבגט לפרוסות, מניחים אותן על תבנית אפייה עם נייר אפייה, ומזליפים שמן זית בנדיבות. אופים בחום של 200 מעלות צלזיוס למשך 5-10 דקות או עד שהלחם מזהיב והופך לפריך. משאירים לצינון, מורחים גבינת שמנת ומקשטים עם גבעול בצל ירוק קצוץ, מעט עלי נענע קטנים, פרחים אכילים, פלפל וזילוף שמן זית.מגישים את המרק בצלחת, מקשטים במעט יוגורט יווני ומגישים עם הקרוטונים.
ריזוטו זעפרן עם טרטר דגים ופיסטוקים קלויים (המתכון באדיבות Küppersbusch)
מצרכים:
עבור טרטר הדגים:
- 8-10 נתחי דגים (כגון סלמון או דניס)
- ¼ בצל אדום
- 1 כפית שמן חריף
- ½ כפית שמן שומשום
- ½ ליים
- גרידת ליים
- מלח
- פלפל
עבור הריזוטו :
- ½ בצל
- שמן זית
- ½ כפית חוטי זעפרן
- 1 כוס אורז ארבוריו או קרנרולי
- 3 כוסות ציר דגים או ציר ירקות
- 40 גרם חמאה
לקישוט:
- 80 גרם פיסטוקים קלויים
- עלי שמיר טריים
- פרחים אכילים
אופן ההכנה: עבור הטרטר: מסירים את העור במידת הצורך וקוצצים דק את נתחי הדג. מערבבים בקערה עם הבצל האדום הקצוץ ושאר המרכיבים. שומרים במקרר. עבור הריזוטו זעפרן: מרתיחים את ציר הדגים, וכשהוא רותח, מנמיכים את החום לרמה הנמוכה ביותר האפשרית כך שהציר יישאר חם מבלי להמשיך לרתוח. קוצצים את הבצל ומבשלים במחבת עם שמן זית. כשהבצל שקוף, מוסיפים את חוטי הזעפרן ומבשלים למשך כמה שניות.
מוסיפים את האורז, מקפיצים קלות עם הבצל, ומוסיפים מצקת אחת של ציר. מערבבים כדי לשחרר את עמילן האורז ולצמצם את הציר. חוזרים על התהליך עד שהציר נגמר והאורז מבושל, כלומר, למשך כ-20-25 דקות.באותו הרגע, מסירים מהחום, מוסיפים את החמאה חתוכה לקוביות ומערבבים שוב כדי להפוך את הריזוטו לקרמי.מסדרים על צלחת מעגל דק של ריזוטו, מוסיפים כדור קטן של טרטר ומסיימים עם הפיסטוקים הקלויים, עלי השמיר והפרחים האכילים לקישוט.
לסיכום
הכנה נכונה לצום יום הכיפורים מאפשרת לנו להתמקד במשמעות הרוחנית של היום. באמצעות בחירת מזונות מזינים, הקפדה על הידרציה, ואכילה מאוזנת, נוכל לעבור את הצום בצורה בריאה ונעימה יותר. זכרו תמיד להתייעץ עם רופא או תזונאי במקרה של מצבים רפואיים מיוחדים.
צום קל ומשמעותי!
הוספת תגובה