עמוד הבית » "לשון אחת" מערות הפעמון בבית גוברין חוויה על חושית

"לשון אחת" מערות הפעמון בבית גוברין חוויה על חושית

פרט מתוך טוטם קרדיט צילום: נדב פורת חומסקי
בביקורנו בתערוכה " לשון אחת" בתאריך 16.05 חווינו חוויה מאד מרתקת ויוצאת דופן.
לאחר ההרצאה המעניינת של האמן דור זליכה לוי שהייתה מלווה ביין וגבינות מקומיות, נכנסנו למערות הפעמון  בבית גוברין אשר היו מוקפים בווידאו וסאונד הנע לאורך מסלול הליכה לילי בין החללים במערות הפעמון. המערות שהתחילו כקידוחים מנותקים ומרוחקים, התרחבו והפכו לחלל מסועף אחד.
צילום: דור זליכה לוי
במסלול ההליכה במערה בין הצוקים המוארים צללנו לתוך עולם קדום ומסתורי המתחכך עם עולם עתידני ומרוחק. היצירה " לשון אחת" נוצרה במיוחד עבור מערות הפעמון בגן הלאומי בית גוברין. במרכז ההתרחשות מושמעת יצירה מוזיקלית שנכתבה על ידי זליכה בשפה שמית עתיקה, שפת האם של כל השפות השמיות (אלף הרביעי לפני הספירה) ומבוצעת על ידי מקהלת זמרים.
היצירה מושמעת דרך מערכות סאונד הממוקמות במרחק ניכר האחת מהשנים כדי להנכיח את ההבדלים בין השפות והתרבותיות השונות.
האמן מנצל את התהודה במערות כדי לייצר חוויה טקסית שמאחה את הקולות הנפרדים לכדי שפה אחת, ישנה- חדשה.
מאחר ואין מידע איך נשמעה השפה במקור, האמן נשען על עבודת מחקר משותפת עם בלשנים, היסטוריונים ומוזיקאים ובה השתמש כנקודת מוצא.
צילום: דור זליכה לוי
בנוסף, השתמש האמן באמצעים זמינים מההווה, כמו כלי עבודה חשמליים ומוזיקה אלקטרונית. התוצאה המקורית והמעניינת היא צורת קיום עכשווית לשפה הקדומה, יצירה חדשה בעלת ערך היסטורי ותרבותי. הכללתו של 'גן לאומי בית גוברין-מערות מרשה' ברשימה העולמית היוקרתית של האתרים הנבחרים והחשובים ביותר בעולם ממצבת את ישראל כגשר בין תרבויות עתיקות ומוקד חשוב לשימור המורשת העולמית, תוך חיבור ייחודי של העבר להווה.
הביקור באתר הוא חוויתי ומומלץ.