עמוד הבית » "בתים מבפנים" הצצה במעון שגריר צרפת ביפו

"בתים מבפנים" הצצה במעון שגריר צרפת ביפו

חלל הסלון: צילום נעמה משיח כהן
אירוע האדריכלות והארכיטקטורה הגדול בישראל אשר יתקיים זו השנה ה – 16. בדומה לשנים קודמות, גם השנה ייפתחו למשך סוף-שבוע אחד מאות מבני ציבור ומבנים היסטוריים, מרחבים ציבוריים, דירות פרטיות ובתים, ויוצעו מגוון רחב של סיורים אדריכליים והרצאות מסקרנות במקומות בלתי שגרתיים ברחבי העיר, ללא תשלום

מעון שגריר צרפת פתח את שעריו לקהל הרחב במסגרת "בתים מבפנים" 2023. זוהי הזדמנות פז להיחשף ולשמוע את סיפור המבנה של מעון שגריר צרפת שנבנה ב 1930. הסיור נערך ע"י מדריכה מקצועית.

סיפורו של מעון שגרירי צרפת בישראל
המעון הרשמי של שגרירי צרפת בישראל משקיף לים התיכון ממרומי רובע עג'מי, והינו ללא ספק אחת מהווילות היפות ביפו. הוא נבנה בשנות ה30- עבור מוחמד אחמד עבדול רחים, יצואן תפוזים ומנכבדי תושבי יפו, ותוכנן בסגנון מודרני על ידי האדריכל היהודי יצחק רפפורט. הבית שימש כבית משפחה מוסלמי מסורתי שבו קיימת הפרדה בין המרחב הציבורי לפרטי ובין המרחב לנשים ולגברים.

גרם המדרגות, צילום: פרטי

סיפור יחסיהם של עבדול רחים ויצחק רפפורט הוא סיפור של ידידות עמוקה שנרקמה בין השנים ,1936-1939 שנות המרד הערבי הגדול. מספרים שרפפורט, שהיה בעצמו חבר ה"הגנה", נהג להגיע לעג'מי, לבוש בלבוש ערבי מסורתי, על מנת לפקח את הבנייה. באתר הבנייה, הציג אותו עבדול רחים כקרוב משפחה המתגורר בכווית. עבדול רחים היה אחראיעל גיוס אנשי המקצוע השונים שלהם נתן רפפורט את הוראותיו בערבית מושלמת. בשעות הערב חזר רפפורט לבית ובתל אביב.

חלל הבית צילום: פרטי

בעקבות מלחמת העצמאות ב,1948- נאלץ עבדול רחים לעזוב את יפו לביירות. לפני עזיבתו, הוא ביקש מחברו רפפורט לנהל את הונו ולמנוע מהרשויות הישראליות להשתלט על רכושו ולהצהיר עליו כעל "רכוש נטוש". רפפורט אכן הצליח לשמור על הרכוש ובשנת 1949 מכר את הבית לממשלת צרפת והכסף נשלח לעבדול רחים.

חדר אוכל הקטן, צילום: פרטי

פנינה אדריכלית הווילה עוצבה כמכלול הרמוני, מלאכה מוקפדת המשלבת את כל פרטי הריהוט והגימור התואמים את רוח הזמן: אלמנטים מקוריים בסגנון ארט דקו, פיתוחים של אמנים נגרים, ואלמנטים אדריכליים נוספים האופייניים לתקופה כדוגמת מעקה גרם המדרגות. צרפת לא ביצעה שינויים משמעותיים במבנה עצמו פרט להתאמתו לצרכי החיים המודרניים: חיבור לחשמל, מטבחמודרני, ומערכת מיזוג אוויר.

חלל חדר אוכל דלת מקשרת למטבח, צילום: פרטי

אולם הריהוט המודרני מעיד על המנעד העשיר של גיוונו: רהיטים קלאסיים מתחילת המאה ה20-שלהם קווי מתאר נקיים אך אקספרסיביים, לצד מנורות רצפה של פוסקריני ושידות סוריות עשויות עץ ואם הפנינה.סביב הריהוט האקלקטי תלויות יצירות אמנות עכשוויות שהושאלו מאוסף פינצ'וק.

גינת החצר, צילום: פרטי

יצירות אלו של אמנים בינלאומיים צעירים מעניקים לבית את מראהו המודרני. הווילה משמשת כיום כמעונם של שגרירי צרפת – בית מגורים וחלל לאירועים רשמיים גם יחד.אגף הנשים לשעבר משמש כדירה הפרטית של משפחת השגריר, ואילו בקומה השנייה, הדירות לשעבר של בעלי הבית, משמשות כדירות אירוח לאורחי השגרירות הרשמיים.

שמאל השגריר ואשתו, צילום: פרטי

זוהי הפעם הראשונה ששגריר צרפת מאשר לקהל הרחב להעלות בגרם המדרגות לקומה העליונה לרחבת החלל הפרטי וזאת בכדי להשקיף דרך המרפסת אל הים.

לי נותר לומר תודה לשגריר ולאשתו על הכנסת האורחים