מקורו של מנהג אכילת פירות יבשים בט"ו בשבט עוד בימי הגולה – אז נהגו לאכול בני הקהילות היהודיות השונות פירות יבשים לזכר פירות ארץ הקודש. מכיוון שבאותם ימים לא ניתן היה לשלוח ליושבים בגולה פירות טריים מארץ ישראל, השתרש המנהג של אכילת פירות מיובשים מארץ ישראל, כחלק מגעגועיהם וזיקתם של יהודי הגולה לארץ האבות. כמנהגו של מנהג – למרות שחלפו ימי הגולה והיהודים כבר יושבים בארצם – הפירות היבשים עדיין תופסים מקום של כבוד בין מנהגי החג.
הערכים והתזונתיים של הפירות היבשים
שקדים ואגוזים
- ב- 100 גרם יש כ- 600 קלוריות.
- השקדים עשירים בחלבון, סיבים תזונתיים, וויטמין E.
- שקדים מכילים סידן, מינרל חשוב במניעת אוסטיאופורוזיס ושמירה על בריאות העצם.
- שקדים ואגוזים עשירים בחומצות שומן חד בלתי רוויות – המסייעות בהפחתת רמות הכולסטרול "הרע"( מסוג LDL) וכך מפחיתות את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם.
- אגוזי מלך עשירים בחומצת שומן אלפא לינולנית, שהיא מקור צמחי של אומגה 3.
- האגוזים עשירים באשלגן, חלקם עשירים גם בסלניום. אשלגן הוא מינרל חשוב שמסייע לאיזון לחץ דם גבוה. דיאטות להורדת לחץ דם ממליצות על צריכה גבוהה של אשלגן ולא רק על הפחתת נתרן (מלח) וזאת עבור אלה שאינם סובלים מבעיה כליתית.
- מחקרים מצאו כי צריכת שקדים, אגוזי מלך, אגוזי ברזיל ,פיסטוקים, מסייעת לשיפור מדדים של סיכון למחלות לב וכלי דם
- ההמלצות התזונתיות למניעת מחלות לב וכלי דם (קרדיוואסקולריות) היא לצרוך אגוזים שקדים טבעיים, לא קלויים וללא תוספת סוכר לפי נייר העבדה של האיגוד הקרדיולוגי בישראל ועמותת עתיד – עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל
פירות יבשים
- מנת פרי אחת מכילה 60 קלוריות, והיא שוות ערך לשני משמשים מיובשים, שזיפים מיובשים או תאנה – דבלה מיובשת או כף צימוקים.
- משמש מיובש מכיל בטא קארוטן – פיגמנט צבע כתום שמהווה נוגד חימצון חזק ומונע מחלות לב, כלי דם וסוגים מסוימים של סרטן.
- שזיפים מיובשים מכילים משלשל טבעי עדין.
- כל הפירות היבשים מכילים סיבים תזונתיים, הממלאים תפקיד חשוב מאוד במניעת עצירות, הורדת כולסטרול, יצירת תחושת שובע ועוד.
- הפירות היבשים מכילים חומרים שנקראים פיטו כימיקלים שהם כימיקלים צמחיים. חומרים אלו מסייעים רבות במניעת מחלות לב וכלי דם, וכן במניעת מחלות סרטן.
למרות ערכם התזונתי הגבוה של הפירות יבשים, פעולת הייבוש מוציאה מהם את המים, ולכן תכולת הסוכר שלהם עולה, ומכאן גם ערכם הקלורי ל- 100 גרם עולה. למשל, 100 גרם פרי מיובש כגון משמשים, דבלים או שזיפים שווים בערכם הקלורי ל-500 גרם פרי טרי. בתהליך ייבוש הפירות התעשייתי מוסיפים לחלק מהפירות חומצה גופרתית, וצבעי מאכל על מנת לשמר את צבעם במהלך הייבוש. למעוניינים לאכול פירות יבשים ללא תוספות מיותרות – ניתן למצוא פירות יבשים אורגניים בבתי טבע (כאלו שמיובשים בשמש).
מאת: מרב קליק לרנר ע. דוברת אוניברסיטת אריאל
הוספת תגובה