אחד האנשים הללו, אבא לארבעה וטייס במילואים, לא הבין עד כמה הוא מסכן את עצמו ואת משפחתו כאשר הוא מחסיר כל כך הרבה שעות שינה. הוא צחק בפני והודה שהוא ממש לא מחזיק משינה רצופה. הוא ואשתו, כך סיפר, מתפקדים סביב השעון והילדים, צונחים למיטה בשעה מאוחרת. מתעוררים הרבה בלילה לילדים ובבוקר קמים מוקדם לעבודות מאד תובעניות, שדורשות ריכוז גבוה ודיוק.
מי צריך כל כך הרבה שינה? הוא שאל במבט מתנשא, של צעירים על זקנות נודניקיות. שינה כמו שאומרים באנגלית היא over rated – זו סתם טעות של הטבע.
כדי לקצר את הסיפור, לאחר כמה שיחות קצרות, הטייס המקסים ומשפחתו – ישנים שינה רצופה כל לילה, כל הלילה ואפילו עושים שנ"צ בתורנות – שעה בצהרים היא ישנה והוא עם הילדים ואז מתחלפים. החיים נראים משופרים, מעבר לכל דימיון.
מה הכוונה ב"שינה רצופה"?
אני אוהבת במיוחד שאלות. הן כמו מפתחות. מכשיר קטנטן שפותח שער ענק. שינה רצופה הכוונה לטווח שבין שבע לתשע שעות – שנת לילה – בהן אנו שרויים במנוחה מלאה, במיטה, משחררים לחלוטין כל שליטה על חיינו ושוקעים בתהליך מסתורי שבו יש מעט מאד פעילות חיצונית. ההכרה המודעת והערנית שלנו, מפנה את מקומה לשקט ולשליטה מלאה של החלקים הלא מודעים. ניתן לדמות זאת למערכת "טייס אוטומטי" שלוקחת שליטה על המטוס כאשר הטייס האנושי ישן.
אותה מערכת – מופלאה בעיניי – מתוכנתת לפעול במיטבה במשך שליש מחיינו הבוגרים. תינוקות וילדים זקוקים ליותר שינה – בגיל ההתבגרות חלים שינויים בשעון הביולוגי וחוסר ההבנה של מנגנון זה גורם להרבה עימותים מיותרים. בגיל הבוגר מגיל 24 ואילך השינה מתייצבת על 8 שעות לילה בממוצע ומאז ועד לסוף החיים זה המינון המיטבי.
אז זה ה"שליש על התנהגות טובה" שאת מזכירה?
כן. אך רק אם התנהגנו טוב אנחנו זוכים לשנת ישרים כמו שאומרים. התכנות המיטבי של גופנו מעוצב כך שלקראת הלילה, אחרי יום של פעילות מלאה, המוח מפריש הורמונים מסויימים ועדינים המאותתים לנו להאט בהדרגה ולחוש עייפות ולחץ פנימי עדין ללכת לישון. המלטונין, שכולנו מכירים למעשה לא משרה שינה אלא מפעיל הורמון אחר שנקרא אדנוזין והוא אחראי על מה שנקרא בשפה המקצועית "לחץ השינה". בעקבותיו אני אמורים להכנס למיטה ובתוך זמן קצר לשקוע בשינה.
אם לא התנהגנו טוב, השליש המבורך של השינה יפגם קשות ובהדרגה כמעט בלתי מורגשת, ניצור נזקים קלים ואז יותר קשים ואז בלתי הפיכים וקטלניים. כפי שניתן לראות במחקרים רבים חוסר שינה מביא לקיצור החיים בדרכים אלימות ולמכאובים רבים מחלות וייסורי הגוף והנפש. שינה מונעת אותם.
אבל אירית, למה אנחנו זקוקים לכל כך הרבה שעות שינה?
שאלה נפלאה ממש! תודה. במהלך שעות הערות אנו יוצרים הרבה עומס על מערכות ההפעלה של הגוף שלנו והשחיקה שנוצרת דורשת זמן תחזוקה וטעינה משמעותי מספיק על מנת שנצליח לתפקד בשש עשרה השעות הערניות – במיטבנו.
מערכות ההפעלה (חומרה ותוכנה) הן הגוף הפיזי על מכלול מערכותיו המתוחכמות, הרגש – על כל מורכבויותיו הנסתרות, המחשבה – על כיווניה הרבים, היצירתיות – על החיבורים החדשניים שבה ועל המערכת הרוחנית שבנו – שכל כולה מיסתורין אפוף בצעיפים רבים במיוחד.
כלפי חוץ אנחנו נראים במנוחה וללא כל פעילות שניתן לראות. אך מבפנים זה הזמן האקטיבי ביותר. תהליכים רבים ועוצמתיים תופסים פיקוד על מערכות הגוף הרבות ומפעילים עליהן פעולות, ניקיון, שיפוץ, החלפה, יצירה חדשה, מיון, סיווג, אחסון, הטמעה וטעינה של מה שאני מכנה "הסוללה האנושית" – באנרגיה רעננה וטריה.
כיום, ניתן לדמות את החלק הזה שלנו, למחשב או לטלפון נייד. בלילה אנחנו נדרשים להטעין את המכשירים – כדי שבבוקר הם יהיו מוכנים לפעולה לשימושנו המלא.
מי את ד"ר אירית שמשון?
כבר נתנו לי הרבה כינויים, "הד"ר שחזרה מן המתים", "מלאכית השינה הרצופה", "מורת הדרך לשינה רצופה", "מפתחת השינה הקוונטית", "המצילה מתהום הנשיה אל מהות השינה". במקצועי אני עובדת סוציאלית, מאמנת ומפתחת שיטת "שינה רצופה".
מבין תפקידיי הרבים אני הכי גאה להיות אשה ואמא. מעבר לכך אני מאד אוהבת לכתוב ולשוחח עם אנשים. יש הרבה לספר על הכל. לפני 11 וחצי שנים – האיש המקסים לו נישאתי, נפטר מסרטן. כחמש שנים אחריו גם אני נפטרתי מאירוע מוחי, אך חזרתי לחיים עם הספר "רשת של מלאכים". בעקבות האירוע התחלתי לחקור את השינה הרצופה וגיליתי את מה שזעזע את אמות הסיפים של קיומי – איציק, בעלי, נפטר למעשה, מחוסר שינה והשלכותיו. הוא היה בן 48 ובתנו בת 9 בלבד!
מאותו רגע מצמרר של הבנה – אני נחושה לספר בראש חוצות ולכמה שיותר אנשים שחוסר שינה עלול להביא לייסורים רבים ולמצבי בריאות מאתגרים ובלתי הפיכים לעיתים רבות.
מאחר והשינה היא עדינה מאד, היא מזהירה בעדינות כזו שאנשים בוחרים להתעלם מהאזהרות. אני באה ממקום של שותפות. זה קרה לי וזה יכול לקרות לכל אחד. כיום אני כבר מכירה כמה דרכים למנוע ולעיתים אפילו להפוך את המצב לטובה. לפעמים רק אלוהים יכול לעזור – והפלא הגדול – שהוא תמיד עוזר. כן, גם לאלה שבוחרים שלא להאמין בקיומו. לכל אדם מסע מיוחד ומעורר התפעלות שאין שני לו. זו ההתפעלות שמלווה אותי בכל מפגש אנושי ועל כך אני מלאה בהכרת תודה.
ד"ר אירית שמשון
עובדת סוציאלית I מפתחת שיטת "שינה רצופה"
אימייל: goldensleep21@gmail.com
הוספת תגובה