מחקרים רבים שבים ומדגישים את חשיבותה של שאילת השאלות הנכונות בהבנת הטיפול התרופתי ומטרתו, אופן הנטילה הנכון ומניעת הסיבוכים הכרוכים בטיפול תרופתי. לאחרונה נתקלתי במקרה של מטופל שעבר ניתוח קטרקט וקיבל מרשמים לשתי טיפות עיניים שונות: אנטיביוטיקה (ציפרפלוקסצין) וקורטיקוסטרואיד (פרדניזולון). המטופל היה אמור להזליף את שני סוגי הטיפות למשך מספר ימים, עד לניתוח. ואילו לאחר הניתוח, היה אמור להמשיך עם הטיפות האנטיביוטיות בלבד.
בפועל, לאחר הניתוח, המטופל המשיך להזליף את טיפות הקורטיקוסטרואידים והפסיק להשתמש בטיפות אנטיביוטיות. לאחר כ- 4 ימים, הוא חווה אי-נוחות, גרד ואדמומיות בעיניים, ואז בן משפחה הבחין בשגיאה.
למרות שנראה שבמקרה זה שימוש שגוי בטיפות עיניים לא השפיע על התוצאה הכוללת של הניתוח, הוא בהחלט הוביל לאי-נוחות, דאגה וביקורים מיותרים אצל רופא. אומנם ההנחיות המדויקות לטיפול בטיפות ניתנו למטופל בכתב כחודש לפני הניתוח, אך הגבלת הראיה מנעה ממנו מלעיין בהן. שאילת שאלות ותקשורת נכונה היו עשויים למנוע את הסיבוכים והאי-נוחות.
להלן ההמלצות של My medic ל-5 שאלות שחשוב לשאול בכל אחת מהסיטואציות הבאות:
- פגישות עם רופאים לרבות מומחים ורופאי שיניים
- לפני השחרור מבית חולים
- במהלך ניפוק התרופות בבית המרקחת
- במהלך ביקור בית ע"י גורם מטפל
5 השאלות:
- שינויים?
האם נוספו, הפסיקו או שונו תרופות כלשהן, ומדוע?
אי הבנת שינויים בתרופות עלולה להוביל לטעויות ולנזק.
- להמשיך?
אילו תרופות אני צריך להמשיך לקחת ולמה?
על מנת להפיק את היתרונות של הטיפולים התרופתיים ולהשיג את היעדים הטיפוליים, חשוב להקפיד על נטילה רציפה של טיפולים חיוניים. הפסקה בלתי מתוכננת עלולה להוביל להידרדרות.
- שימוש נכון?
כיצד עלי ליטול את התרופות, ולכמה זמן?
שימוש נכון בתרופות מייעל את הטיפול ומונע סיבוכים.
- ניטור?
איך אדע אם התרופה שלי עובדת, ולאילו תופעות לוואי עליי לצפות?
הבנת מטרת הטיפול ואופן פעילותה של תרופה מסייעת במעקב אחר יעילותה. באופן דומה, התמצאות בתופעות לוואי אפשריות, משפרת את זיהויין ומניעתן.
לדוגמא- הידיעה שהאנטיביוטיקה נועדה למנוע זיהום, וההבנה שאדמומיות, נפיחות ואי נוחות עלולים לרמז על זיהום, עשויה לגרום למטופל לפנות למנתח בהקדם ולמנוע את המשך התפתחותו של הזיהום.
- מעקב?
האם אני צריך בדיקות כלשהן ומתי עליי להגיע לביקור נוסף?
ייתכן שיהיה צורך בבדיקות מעקב תקופתיות על מנת לוודא כי הטיפול התרופתי יעיל ובטוח. חשוב לזכור שכאשר אתם משתחררים מאשפוז, כדאי להזמין תור לרופא המטפל תוך 7 ימים.
מאת: ד"ר סאשה ז'וראט, רוקחת קלינית מצוות הרוקחים של My-Medic," לייעוץ תרופתי אישי ניתן לפנות לחברת" My-Medic – המרכז לייעוץ תרופתי" , דרך האתר www.mymedic.co.il
הוספת תגובה