עמוד הבית » תערוכת "צבע" – השפה הסמויה שמעצבת את עולמנו

תערוכת "צבע" – השפה הסמויה שמעצבת את עולמנו

דוד וקסלר עידן האדם אנדרופוקן בתערוכת צבע מוזיאון העיצוב חולון צילום:אלעד שריג
צבע הוא אחד האלמנטים המרכזיים המסייעים לנו להבין, לקטלג ולהסביר את המציאות שסביבנו. מעבר להיותו תופעה אופטית, הצבע הוא שפה חזותית עשירה המעניקה משמעות ועומק לחיינו. החל בצבעים שהם תולדה גנטית כצבע העור, העיניים והשיער, אנו מוצאים את עצמנו מוגדרים ומזוהים באמצעות גוונים טבעיים אלה. צבעים אלו, מעבר להיותם מאפיינים פיזיים, נושאים עמם משמעויות תרבותיות וחברתיות עמוקות.

מוזיאון העיצוב חולון מציג תערוכה החדשה ״צבע״, שאצרו יובל סער וליאורה רוזין, שעוסקת בנושא הצבע וחוקרת אותו ממגוון היבטים. תערוכת קיץ אינטראקטיבית צבעונית, שמחה, אופטימית על טהרת העיצוב הישראלי, מלאה בגאווה לכל המשפחה.

 בסימנים מוסכמים כמו תמרורים, אנו רואים כיצד צבע משמש ככלי תקשורת מיידי וחיוני. האדום של תמרור ה"עצור" מעביר מסר ברור וחד-משמעי, ללא צורך במילים. באופן דומה, פריטים המייצגים זהות, כמו דגל, תעודת זהות וסמלים לאומיים, משתמשים בצבע כדי לבטא שייכות, גאווה והיסטוריה משותפת. בעולם העסקי והצרכני, צבע הוא כלי מרכזי במיתוג של חברות, מוצרים וקבוצות ספורט. הבחירה בצבע מסוים יכולה להשפיע על תפיסת המותג, לעורר רגשות מסוימים ולהשפיע על החלטות רכישה.

סטודיו DESGINIT #FFFFFF, צילום: אלעד שריג

 

>>> למה לובשת ( הזברה )פיג'מה? 

מעבר לשימושים המעשיים, צבע מספק משמעות עמוקה לחיינו ואף משפיע על מצבנו:

  1. רגשות ומצבי רוח: צבעים מסוימים יכולים להשפיע על מצב הרוח שלנו. לדוגמה, כחול נתפס כמרגיע, בעוד שאדום מעורר ומלהיב.
  2. סמליות תרבותית: בתרבויות שונות, צבעים נושאים משמעויות שונות. למשל, לבן מסמל אבל בחלק מתרבויות המזרח, בעוד שבמערב הוא מזוהה עם טוהר וחתונות.
  3. ביטוי אישי: באמצעות הבחירות הצבעוניות שלנו בלבוש, עיצוב הבית או אמנות, אנו מביעים את האישיות והטעם שלנו.
  4. הרמוניה ואסתטיקה: שילובי צבעים הרמוניים יכולים ליצור תחושת שלמות ויופי, המעשירה את חוויית החיים שלנו.
  1. זיכרונות ואסוציאציות: צבעים מסוימים יכולים לעורר זיכרונות חזקים או אסוציאציות אישיות, מקשרים אותנו לחוויות העבר ומעצבים את הזהות שלנו.

מאחורי הצבע עומד תהליך מורכב של בחירה המעיד על זהות, הגדרות, רגשות, השתייכות לקבוצה והזדהות עם ערכיה. בחירת צבע, בין אם בלבוש, בעיצוב או באמנות, היא הצהרה אישית וחברתית כאחד.  צבע הוא הרבה יותר מתופעה ויזואלית גרידא. הוא כלי רב-עוצמה המעצב את תפיסת המציאות שלנו, מעשיר את חוויותינו, ומספק שכבות עמוקות של משמעות לחיינו היומיומיים. ההבנה והשימוש המושכל בצבע מאפשרים לנו לתקשר, להביע ולחוות את העולם בדרכים עשירות ומגוונות.

מיכל לוריא צבע מאכל,צילום: אלעד שריג

טכנולוגיות חדשניות, סביבה וטרנדים צבעוניים

התערוכה החדשה "צבע", מתפרסת על פני כל גלריות המוזיאון, וכל גלריה מתמקדת בזווית אחרת: הגלריה ע״ש ד״ר שולמית כצמן (הגלריה התחתונה), עוסקת בקשר שבין צבע לחומר, ומוצגים בה פרויקטים העוסקים בצבע כחומר, ובוחנים כיצד הצבע מתהווה דרך טכנולוגיות עכשוויות וחדשניות לצד מסורתיות. הגלריה העליונה בוחנת את הקשר בין צבע לצבעוניות, ומוצגות בה עבודות ויצירות הממחישות כיצד סביבה וחוויה נוצרות באמצעות צבעים. המסדרון ההיקפי דן בקשר שבין צבע לתרבות, והמוצגים בו מתחקים אחר טרנדים צבעוניים והסיבות ההיסטוריות והתרבותיות לבחירה בצבע לייצוג רעיון. ובמעבדת העיצוב, המוקדשת לילדים, נבחנים הקשרים בין צבע לעולם החי והצומח בפרויקט איור, שבו הילדים והקהל מוזמנים לצייר ולהכניס את הצבע ליצירה.

שים אדרי מפורק לשלם צילום: אלעד שריג

 

"בין צבע חומר" – חלל הגלריה ע״ש ד״ר שלומית כצמן: בגלריה התחתונה על מסך וידאו עצום בגודלו מוקרן הסרט ״צבע בהתהוות״ של דן פרץ ואיליה מרכוס. השניים ליוו את תהליך היצירה של העבודות המוצגות בגלריה ע״ש ד״ר שולמית כצמן (הגלריה התחתונה). פרץ ומרכוס עוסקים ברגע הקסם שבו אובייקט עוטה על עצמו שכבת זהות בדמות צבע, ומזמין את הצופים אל מאחורי הקלעים של היצירה, אל הרגע המקדים את לידתם של החפצים המוצגים בתערוכה. הסרט, שמציג את בעלי המלאכה והיוצרים בזמן העשייה, מלווה בסאונד שמעצים את החוויה.

בין "צבע לצבעוניות" חלל הגלריה העליונה: כחול דגל. כחול לבן חניה. אדום לבן חניה. צבע אדום. אדום הפועל. צהוב כחול מכבי. צהוב בית״ר. צהוב חטופים. ירוק צה״לי. התו הירוק. ירושלים של זהב. צבע הוא לא רק גל אור בעל תדר מסוים, ולצבעים שונים משמעויות שונות בתרבויות שונות.

משמאל עבודה של אורי טור צילום: אלעד שריג

 

הסביבות הצבעוניות בגלריה העליונה מפעילות את כל החושים, ונעות בין צבע בודד לצבעוניות, בין פרויקטים שדנים בזהות אישית לזהות מקומית, ישראלית ולאומית. החל בעבודת הווידאו של נורית קוניאק וטל בלטוך שמפרקת את הקוד הצבעוני הישראלי והמקומי, וכלה ב־13 מרחבים של יוצרות ויוצרים במגוון דיסציפלינות. כולם ככולם משתמשים בצבע כחומר: לעתים מתוך רציונל ולעיתים מתוך אינטואיציה, מאתגרים תפיסות של צבע – גם כשמדובר בלקוחות ממסדיים כמו הפילהרמונית הישראלית או הספרייה הלאומית.

נורית קוניאק וטל בלטוך חמש כמוסות, צילום :אלעד שריג

 

בין צבע לתרבות" המסדרון ההיקפי: המסדרון ההיקפי עונה על השאלות: מהו טרנד צבעוני; כיצד הוא נולד; מהן הסיבות ההיסטוריות והתרבותיות לבחירה בצבע מסוים לייצוג רעיון; מה הקשר בין ורוד לאקטיביזם; מה משותף לצבעי המושבים בתחבורה הציבורית ברחבי העולם; מה הם צבעי דגל ישראל; למה הצבע הצהוב מייצג את המאבק לשחרור החטופים; אלו מקצועות מזוהים עם כל צבע? ועוד.

בין "צבע לטבע״ – חלל מעבדת העיצוב בקומת הכניסה מוקדש לפעילות מיוחדת לילדים ולמשפחה: מהם צבעי דג תוכי; למה גוף הסלמנדרה צבוע בשחור וצהוב ואיך קיבל הנמר את חברבורותיו? הטבע מספק לנו מגוון צבעים כמעט אין סופי, שמקורם במהלך אבולוציוני מתוחכם ליצירת מערכת ״תקשורת המונים״ בין המינים השונים בעולם החי והצומח. בין אם מדובר בהסוואה, משיכה וחיזור או אזהרה והטעיה, לכל צבע ישנה משמעות וסיבה. ומה לגבי צבעי הקשת, צבע השמיים או צבעה של האדמה מתחת לרגלינו?

המופעים של הצבע בטבע הם למעשה פרשנות של מערכת הראייה והמוח שלנו לאורכים שונים של גלי אור. צבעים אלה עשויים להעיד על הרכבם הכימי של החומרים המקיפים אותנו ואפילו על תנאי הראייה שהסביבה מאפשרת.

המעצבים והמעצבות המציגים בתערוכת "צבע": (על פי סדר אלפביתי)
שים אדרי, שחר אבנט, טל אוליאל, ימבו (ים בן אדיבה), ענת גולן, דב גנשרוא, חנן דה לנגה, דנה חכים ברקוביץ׳, אורי טור, דניאל יורן ושיר כהן, נתלי יצחקוב, גלי כנעני, מיכל לוריא, נעה למדן-הקיני, גיא מגידס, טל מור סיני, נדב מצ׳טה, דניאל נחום, גור ענבר, פנומנה לאבס (רונן תנחום, אורי בן שבת), דורית פרוביזור, דן פרץ ואיליה מרכוס, אורו צרפתי, יעקב קאופמן, נורית קוניאק וטל בלטוך, אדוה קרמר, רה-לבנט, אורי שיפרין ענבי, OPEN, Designit TLV, Studio Cotta (אביב לה עוז כליף ואביה חיימי)

לסיכום: תערוכה "צבע: שפה חזותית המעצבת את עולמנו" במוזיאון העיצוב חולון מציגה את תפקידו המרכזי של הצבע בחיינו ובתרבות האנושית. היא חוקרת כיצד צבע משפיע על תפיסותינו, רגשותינו וזהותנו, תוך הדגשת כוחו כאמצעי תקשורת ויזואלי רב-עוצמה. התערוכה מזמינה את המבקרים לחוות את עושר המשמעויות והאסוציאציות שצבעים מעוררים, ולהעמיק את הבנתם לגבי האופן שבו צבע מעצב את תפיסת המציאות שלנו ומעשיר את חיינו היומיומיים. אמצעות חוויה רב-חושית ואינטראקטיבית, התערוכה מדגישה את חשיבות הצבע כשפה אוניברסלית המגשרת על פערים תרבותיים ומעניקה משמעות עמוקה לחוויה האנושית.