עמוד הבית » שולחן האוכל כבמה – איך להתנהג בהתאם לאירוע ולמסגרת

שולחן האוכל כבמה – איך להתנהג בהתאם לאירוע ולמסגרת

אלינה אדל טריפונוב קרלטון, צילום: פרטי
נימוסי שולחן היא לא רק השפה של משפחת המלוכה הבריטית והנסיך מווילס, היא סוג של שפת הגוף של השולחן ודרך ההתבטאות שלנו באירועים ייצוגיים ועסקיים כללי ההתנהגות המקובלים בזמן ארוחה בחברה, שעוזרת לנו להבין מי נגד מי בנוסף, ליצור אווירה נעימה ומכבדת בין הסועדים.

אכילה מסמלת התכנסות חברתית, מסורתיות, תרבות וייצוג וחלק בלתי נפרד מרושם ראשוני טוב או כושל (בחיינו האישיים ובחיינו העסקיים). נימוסי השולחן יכולים להעיד עלינו לא מעט דברים יחד עם זאת השווארמה פינתית או החומוסייה השכונתית  לא בהכרח מצריכה מאתנו ללמוד את התרבות זו ולהשתמש בה ביום יום.  אני בטוחה שלא מעט פעמים נמצא את עצמנו באירוע שמצריך מאתנו מעט יותר מכישורי ניגוב פיתה בחומוס.

צילום: pexels

 

נימוסי שולחן רלוונטיים במגוון רחב של הזדמנויות ומצבים שונים

ארוחות משפחתיות: בין אם מדובר בארוחת ערב רגילה עם ההורים והאחים או אירוע משפחתי גדול, חשוב להקפיד על נימוסי שולחן בסיסיים מתוך כבוד לבני המשפחה.

ארוחות חגיגיות :באירועים חגיגיים כמו חתונה, בר מצווה, סעודות שבת ועוד, נימוסי השולחן מסייעים לשמור על אווירה נעימה ומכובדת.

ארוחות עם חברים: גם במפגשים חברתיים רגילים כדאי להקפיד על נימוסים בסיסיים נימוסי חבר/בן זוג. או דייט עם בחור או בחורה שתרצו להרשים. 

במסעדות: בין אם מדובר במסעדה יוקרתית או דוכן רחוב, שמירה על נימוסים תורמת לחוויה הכללית.

באירועים רשמיים: באירועים כמו קבלות פנים ממשלתיות, נשפי צדקה וכדומה יש חשיבות מיוחדת לנימוסי שולחן. להיות הרומאי ברומא , ולהשאיר רושם חיובי.

ארוחות עסקיות: בפגישות עסקיות, ראיונות עבודה או ארוחות עם לקוחות ושותפים עסקיים חשוב להקפיד על נימוסים כדי ליצור רושם מקצוע וחיובי.

צילום: pexels

 

נעים מאוד שמי אלינה אדל טריפונוב קרלטון או בקיצור אלינה, כילדה קטנה ההורים לא שכחו "לפנק" בהערות סביב השולחן ואני אף פעם לא הצלחתי להבין מה החשיבות לכך. כיום, כישראלית אני נטורופתית ויזמית צעירה וסטודנטית לפסיכולוגיה. אני רואה בזה כיצד הקפדנות בשולחן עוברת לקפדנות בחיי האישיים והעסקיים ומשפיעה עליהם. אני מבטיחה לכם שהשימוש שלי בידע שרכשתי לגבי נימוסי השולחן והופכת אותו לכוח אמתי. ואני רוצה לחלוק עמכם את הכוח הזה מתוך ניסיון!

אני  טסתי אלפי קילומטרים ללמוד קורס של נימוסי שולחן. אז כן, לא נולדים עם נימוסי שולחן, לומדים, מתרגלים ואז זה הופך לאוטומט מתוך הרגל.  אני כאן עבורכם  להנגיש לכם כמה כללים בסיסיים בנימוסי שולחן שקלים לזכירה, ומעבר לכך יהפכו לכם את חווית האירוע והרושם שלכם לבלתי נשכחים עבור הסובבים אותכם. ומי יודע אולי דווקא זה יסגור לכם כרטיס כניסה לעסקה, שותפות או אפילו שותפות לזוגית לחיים. אמן!היום הכל יכול להיות, ואין לדעת , אבל נימוסי שולחן בסיסיים יש לדעת. גם אם בהתחלה זה יהיה מעט מבלבל, ולא תזכרו הכל. תעשו צעד אחר צעד כי גם רומא לא נבנתה ביום אחד ויצירת הרגל זה תהליך. אבל שווה! כל סיטואציה היא לגופה, יש מספר נושאים בסיסים בנימוסי שולחן. 

צילום: pexels

זה יכול להתחיל מהדברים הפשוטים של אכילה בפה סגור, איך להשתמש נכון במפית והיכן לשים, איך להחזיק את גביה היין נכון, איך להעביר את האוכל בשולחן לאיזה כיוון , באיזה מזלג מבין אינסוף מזלגות שנכון להשתמש ועבור איזה סוג אוכל, איך להניח את הסכום בסיום הארוחה ואפילו מתי להתחיל ולסיים לאכול על מנת לא לפגוע במארח. בקיצור, אין סוף לטוב. לא?

אבל בואו נתחיל בדברים הבסיסיים, קודם כל נימוסי שולחן זאת תרבות! בעוד הישראלים מצטיינת בתרבות ניגוב החומוס, האירופאים לא שכחו את המלחמה הקרה ולהם יש את השיטה שלהם סגנון קונטיננטל-אירופאי, ואילו לאמריקאים יש בסגנון אמריקאי משלהם. אל תדאגו! בשניהם אחיזת הסכין תתבצע ביד ימין ואחיזת המזלג תתבצע ביד שמאל. יחד עם זאת, אומנות החיתוך היא שונה. 

קצר ולעניין,

אין ספק שאיחורים לא באים פה בחשבון כי כנראה שאם את בדייט הוא ישאיר לך לשלם את החשבון .

אל תשכחו לשטוף ידיים ולהשתיק את הטלפונים ולדאוג לא לשים אותם על השולחן. 

נימוסים טובים לפני הארוחות

גם נושא כה פשוט של ישיבה מסביב לשולחן מורכב מכמה שלבים: השלב הראשון הוא ההזמנה אל השולחן והישיבה בו. לרוב מדובר בזוג שמארח, ובכן נהוג שהמארחת תזמין את האורחים אל השולחן כאשר היא הולכת ראשונה לעבר השולחן ואחריה הנשים ומאחוריהן הגברים והגבר המארח הוא המאסף. מה שמוביל אותנו לשאלה הבאה? מי יושב ליד מי?

טוב זאת לגמרי שאלת השאלות ! ולמה? 

לפעמים המארחים לא נותנים בזה יד חופשית, והפתקים מחכים לפני כל כיסא. אבל לא תמיד זה קורה וברגע שאינכם יודעים היכן להתיישב, אובחן אורח הכבוד ישב מימין למארח ואחריו יהיה סדר קבוע של גבר ואישה וכך הלאה.אך, אליכם לזכור את מטרת האירוע וכי הדינמיקה בו תקבע המון דברים. זה מתבטא בדברים הקטנים, הושבה שני אנשים שתקניים וביישניים שירגישו כמו משימת שמירה בבוטקה של הבסיס או אפילו שמירת נגיעה אם מדובר בשני אורחים לא חברותיים. או שני אנשים דברניים מידי אחד ליד השני שלא יתנו למישהו אחר להשכיל מילה וזאת הסיבה למה סדר הישיבה חשוב. בכל מקרה, בואו נחסוך את המבוכה ונשאיר כרטיס עם שם וככה כולם יהיו מאושרים באושר ועושר עד שיפול להם האוכל על הבגדים.

וברגע שאתם מתיישבים ובכן, יש לנו את מפת הקסם כמו באלדין 

ה-מפית 

המתינו שמארחים ייקחו את המפיות שלהם זה הזמן לקחת גם את המפיות שלכם ולשים על הברכיים. המפית נועדה בעצם כדי לנגב שפתיים בין בליעת האוכל לבין השתייה מהכוס. הרי לא נרצה להשאיר סימן שמנוני על כוס זכוכית. באמצע הארוחה, במידה ואתם קמים השאירו את המפית על כיסכם בסיום הארוחה משאירים את המפית אסופה (לא מקופלת) בצד שמאל של הצלחת.
 

בלי מרפקים על השולחן

למה? כי אתם אוטומטית מתחילים לשבת בצורה לא זקופה ומורשלת שניראת כאילו אתם עייפים או נמרחים כל השולחן כמו חמאה על לחם. זאת ועוד , הנחת מרפקים עם הישענות עלולה להסתיר את האוכלים בשולחן ולפגוע בזרימת השיחה . גם כאשר אתם שותים יין שלא תעזו לשתות יין עם מרפקים על השולחן!! אל תהיו עצלנים תהיו קלאסיים. 

סכו"ם

ברגע שאתם לוקחים את הכלים, אסור להם יותר לגעת בשולחן. אז מה עושים אם רוצים לקום או לנוח? מניחים אותם על הצלחת. ובחיים אל תשתמשו בסכו״ם האישי שלכם לקחת ממנות משותפות, הרי בשביל זה יש את כלי ההגשה. 

החוק- מבחוץ לבפנים

באירועים רשמיים לרוב נשתמש בכמה כלים בכל מנה חדשה, אבל איך נדע איזה סכין מזלג או כפית באיזה גודל ומתי? סדר הסכו״ם בשולחן שלכם תואם את סדר המנות ובכך מבחוץ לבפנים. קיבלתם את המנה הראשונה- תיקחו את המזלג והסכין הקיצוניים.  

להעביר מנות – רק לימין!

סלטים, תפוחי אדמה או כל מנה תעבירו עם כיוון השעון לימין ואל תשנו את הכיוון.

יוליה ורומיאו של השולחן- המלח והפלפל הבלתי נפרדים.ביקשו ממכם להעביר רק את הפלפל או רק את המלח? שניהם תמיד צריכים לעבור ביחד תמיד ולא למצוא את עצמם בקצוות שונות של השולחן. 

אז יש עוד אין ספור חוקים ,אבל בינתיים תאכלו בפה סגור ותהנו מהארוחה !

לסיכום, שמירה על נימוסי שולחן בסיסיים מראה על כבוד למארחים ולסועדים האחרים. זה תורם לאווירה נעימה ומאפשר לכולם ליהנות מהארוחה.

אלינה אדל טריפונוב קרלטון, צילום: פרטי

מאת: אלינה אדל טריפונוב קרלטון

הוספת תגובה

הוספת תגובה