עמוד הבית » פרס ארז ביטון לשירה עברית

פרס ארז ביטון לשירה עברית

ארז ביטון, צילום: יחצ
לראשונה יוגש פרס על שם המשורר וחתן פרס ישראל ארז ביטון, ויצטרף לפרסי השירה בזירת התרבות הישראלית לעידוד ולהעשרת היצירה המקומית.

המשורר וחתן פרס ישראל ארז ביטון יכהן כיו"ר וועדת ההיגוי של הפרס, בה חברים גם המשורר ויוזם הפרס – ליאור מעין, חוקרת הספרות ד"ר קציעה עלון והמשורר ומגיש ההסכת "ברית מילה", שלומי חתוכה.

דני לביא, מחזיק תיק התרבות והאמנות וסגן ראש העיר היוצא: "בקדנציה האחרונה זכיתי להחזיק את תיק התרבות והאמנות ולממש כמה משאיפותיי הבולטות, בהן, בין היתר – לייצר עבור רמת השרון הכרה מפנים ומחוץ בזירת האמנות והתרבות הישראלית. ואכן, העיר משגשגת בתחום זה כפי שמעולם לא שגשגה. בהשכלתי ובמקצועי אני גם מעצב ואמן, ושמחתי להעניק עוד ערך לעיר, בזכות זאת. כינון פרס ארז ביטון לשירה עברית הוא עוד אבן דרך נהדרת לפעילות ענפה, שתציב את רמת השרון בין הערים הגדולות והמובילות, הרואות את החשיבות בתרבות וביצירה ישראלית".

טקס הענקת הפרסים יערך ביום רביעי, ה-20.03.24, בשעה 20:00 בבית יד לבנים (רחוב המחתרת 2) ברמת השרון. את האירוע ינחה ערן צור שגם יקרא שיר של ביטון, וישיר שלושה שירים.

בהרכב השופטים השנה: כלת פרס ראש-הממשלה לסופרים עבריים, הפעילה החברתית ומבקרת האומנות ד"ר קציעה עלון; המשורר, מייסד "יהי – כתב עת פואטי-פוליטי" וחוקר הספרות אלחי סולומון; והעורכת והאדריכלית רחל קלהורה-ביטון.

>>> מבט ייחודי – נירית צוק עוסקת בהשפעת המלחמה על חיי נוער 

זוכי הפרס ל-2024:

משורר בכיר – רוני סומק

סומק נולד ב-1951 בבגדד והועלה ארצה ב-1953. למד רישום במכון אבני, ספרות ופילוסופיה יהודית באוניברסיטת תל-אביב, בעל תעודת הוראה באוניברסיטה העברית ובוגר סדנת השירה הבינלאומית. למד גם באוניברסיטת איווה, ארה"ב. היה מדריך חבורות רחוב ובשנים האחרונות מרצה ומנחה סדנאות לכתיבה יוצרת. פרסם 15 ספרי שירה ושיריו תורגמו ל-45 שפות ופורסמו באנתולוגיות ובכתבי עת ברחבי העולם. כמו כן פרסם שני ספרי ילדים ("כפתור הצחוק" ו"הקוף שלוף והקוף בלוף" עם שירלי סומק). ספריו מלווים בציוריו. ספרו "מחתרת החלב" בתרגומו לאנגלית זכה בפרס קליף בייקר בארה"ב. על שירתו זכה, בין השאר, בפרס ראש הממשלה; ב-2012 הוענק לו "צלב אבירי השירות המופתי" של הרפובליקה הפולנית; ב-2013 הוענק לו עיטור אביר במסדר האומנויות והספרות של ממשלת צרפת; ב-2016 הוענק לו עיטור איש המופת של ארגון "הליונס"; ב–2017 הוענק לו פרס הוקרה ליוצרים ולסופרים מטעם המכללה האקדמית הערבית לחינוך בישראל.

רוני סומק,צילום: ליאורה סומק

 

מלגת ארז ביטון למשורר בתחילת דרכו – בן-ציון (בנצי) גולדשטיין

גולדשטיין זכה במלגת הפרס על ספרו "במדבר תמוז" שיצא בהוצאת מוסד ביאליק ובעריכת ליאת קפלן. הוא נולד למשפחה מהזרם החרדי-ליטאי ולמד במוסדות חינוך במגזר החרדי ובישיבות. הקים יחד עם משוררים נוספים את חבורת המשוררים מקום של אש, בה חברים משוררים מהמגזר החרדי. ייסד יחד עם המשוררים אלי שטרן ויעקב מתן את כתב העת "מיגו" – כתב עת לשירה במרחב החרדי, שהפך להוצאת ספרים שגולדשטיין הוא עורכה. עוד, גולדשטיין ממקימי ועורכי האתר "סטנסיל", פרסם שירה בכתבי עת שונים ובעיתונות – בין היתר בכתב העת יהי, במוספי הספרות של מקור ראשון, מעריב ועוד. הוא אב לארבעה, גר במושב אדרת.

בנצי גולדשטיין, צילום: פרטי

ציונים לשבח יוענקו לשלושה משוררים נוספים:

זמירה פורן ציון, עאידה נסראללה ועומרי דנינו

ארז ביטון, משורר ישראלי וחתן פרס ישראל לספרות ולשירה עברית (2015), כיהן בעבר כיו"ר המרכז הים-תיכוני הבינלאומי בישראל, ערך את כתב העת הספרותי "אפיריון" ועבד כעיתונאי ב"מעריב".

ביטון, יליד אלגי'ריה ממוצא מרוקאי ותושב רמת-השרון, הוא בעל תואר ראשון בעבודה סוציאלית באונ' העברית ותואר שני בפסיכולוגיה שיקומית באונ' בר-אילן. בעברו היה עובד-סוציאלי שהתמחה בטיפול במשפחות רב-בעייתיות, וכן באנשים בעלי נכויות פיזיות ונפשיות. במסגרת עבודתו כעו"ס באשקלון, פגש לראשונה בשנות ה-70 בזמרת זוהרה אלפסיה, עליה גם כתב את המפורסמים שבשיריו.  ביטון, הנשוי לאדריכלית רחל קלהורה-ביטון ואב לאסף ארזי ביטון ולשלומית ביטון, הינו קול ייחודי ופורה במיוחד בעולם התרבות הישראלי; הוא גם בין היוצרים הראשונים שייצגו את קולם של יוצאי עדות המזרח. בשירתו, באים לידי ביטוי הסדקים שההגירה ארצה חרצה בנפש העולים, והם הציגו את מאבקה של התרבות המזרחית למצוא את מקומה בתמהיל התרבותי הישראלי.