עמוד הבית » סודות לאריכות ימים, תזונה מאוזנת וטיפוח טבעי – מה למדתי בכנס "אוכלים בריא 15"?

סודות לאריכות ימים, תזונה מאוזנת וטיפוח טבעי – מה למדתי בכנס "אוכלים בריא 15"?

כנס " אוכלים בריא 15", צילום:ליאור שני
בין השפע של הדוכנים, יומיים של הרצאות המומחים והסדנאות הפרקטיות, גיליתי שהדרך לחיים בריאים ומאוזנים מתחילה בהחלטות הכי קטנות שלנו. הנה מה שלמדתי - ואיך זה יכול להשפיע גם עליכם.

כנס "אוכלים בריא " שהתקיים בתיאטרון גבעתיים הוא כנס הבריאות המוביל של מגזין EAT WELL. השנה הכנס נערך במשך יומיים, בסופ"ש האחרון בימי חמישי ושישי, וכלל מספר אולמות עם מגוון הרצאות וסדנאות בהשתתפות מרצים רבים. הכנס הקיף נושאים מגוונים בתחום הבריאות, וריכז את מיטב המומחים כדי להעניק למשתתפים הרצאות מרתקות, סדנאות מעשיות ודוכנים שהציעו כלים לחיים בריאים. הקהל הרחב זכה להיחשף למידע מעודכן בנושאים הקשורים לתזונה, אורח חיים בריא ודרכים לשיפור איכות החיים שלנו. הכנס כלל גם סדנאות פרקטיות שהעניקו למשתתפים לא רק ידע תאורטי, אלא גם כלים מעשיים אותם יכלו לקחת איתם ליום-יום.

הכנס כולו היה גדוש בהרצאות, החל מהרצאות וסדנאות העוסקות בשמירה על מערכת העיכול, כלים לשינוי הרגלים, חוכמת השמאניזם, ועד לסודות היופי הטבעי. מפאת הזמן הקצוב ולאור השפע נאלצתי כמובן לבחור. ההרצאה הראשונה אליה בחרתי להיכנס הייתה של קים גפסון, מרצה צעירה שעברה דרך אישית מעוררת השראה. גפסון, שסיפרה כיצד חלתה בסרטן לימפומה בגיל 23 והחליטה להתגבר על המחלה באמצעות שינוי תזונתי. היא חלקה את תובנותיה לגבי אכילה רגשית וכיצד ניתן להפוך אותה למנוף לשינוי חיובי בחיים. גישת ה-80:20 שהציגה מבוססת על איזון בין בריאות לבין הנאה מהמזון – 80% תזונה בריאה, ו-20% תזונה "לנפש", כלומר תזונה שאנו נוטים לחסוך מעצמנו בדיאטה רגילה, כמו יין, קרואסון לארוחת בוקר או ג'אנק פוד. היא הדגישה שהמפתח הוא לאפשר לעצמנו ליהנות במתינות, וכי מחקרים מראים כי תזונה הכוללת חריגות מתוכננות יכולה לשפר את יכולת השמירה על המשקל לאורך זמן.

הרצאה, צילום: ליאור שני

 

>>>יחס הזהב של חיים הרמוניים

ההרצאה של ג'פסון נגעה גם בחשיבות ההתמודדות עם סטרס ואכילה רגשית, והציעה כלים להתמודדות כמו אימון גופני, תרגול מדיטציה, ושיתוף אנשים קרובים. אחד הרעיונות המרכזיים היה להפוך את האכילה למודעת כאמצעי לשמירה על הבריאות ולא לוותר על הנאה מהמזון, גם אם זה חורג מהתפריט הנוקשה לדיאטה סטנדרטית. במקום "לגנוב כפית עוגה", להחליט באופן מודע שביום שישי אנחנו מרשות ומרשים לעצמנו לאכול פרוסת עוגה, ושזה חלק לגיטימי בתזונה שלנו. בכך, היא הציעה גישה מאוזנת שמטרתה לשמור על רמת מוטיבציה גבוהה לאורך זמן.

בהמשך הכנס, השתתפתי בהרצאה פעילה של טליה חיון על "פייס-יוגה" – תרגול יוגה לפנים שמטרתו לשמור על עור פנים מתוח ולשפר את האסתטיקה האישית. חיון שיתפה כיצד באמצעות תרגילים פשוטים ניתן להשפיע על הסימטריה של הפנים, למנוע קמטים ולהאריך את חיי עור הפנים. מצאנו את עצמנו, קהל גדול, יושב ומזיז את הפנים לכיוונים שונים, מותח את הצוואר ומפעיל שרירי פנים שבדרך כלל אנו לא זוכרים שקיימים. חיון ציינה ששרירי הפנים הם שרירים קטנים, ועל כן קל מאוד לאמן אותם. ולכן אימון תדיר בפייס-יוגה מוביל לתוצאות מהירות. חיון הדגישה גם את החשיבות של הרגלים יומיומיים, כמו ישיבה נכונה, שינה על שני צדי הגוף לסירוגין, ולעיסה בשני הצדדים לשמירה על סימטריה טבעית. אחד הדברים שלקחתי איתי לדרך הוא שימת לב על סירוק השיער בשתי הידיים. כן, אפילו פעולה כזו יכולה לאזן את הסימטריה בגוף. השתדלו לחלק את המאמץ היומי שאנו מבצעים בין שני צידי הגוף. זה משפיע על השרירים, ובאופן טבעי על המראה הסימטרי בגוף שלנו.

טליה חיון. בהרצאתה על "פייס-יוגה", צילום: יפית סרנגה

 

הרצאה נוספת שבלטה במיוחד הייתה של קטרינה ידלין, שהתמקדה בטיפוח אורגני. כצרכנית קוסמטיקה לא קטנה – ההרצאה הזו "הורידה לי אסימונים" בכל הקשור לחומרים הנכנסים לנו לגוף כתוצאה משימוש במוצרים קוסמטיים, ההשפעה שלהם על הכבד ועל ניקוי רעלים בגוף, ומכאן על החשיבות בשימוש במוצרי קוסמטיקה אורגנים. קטרינה הסבירה על הקשר שבין תזונה לא מאוזנת להזדקנות מוקדמת של העור, כך למשל הסבירה קטרינה לגבי סוכר: כאשר אנו צורכות סוכר נוצר תהליך גלוקוזה בו הסוכרים נקשרים לחלבונים קולגן ואלסטין, דבר שפוגע במבנה ובתפקוד של הקלוגן הגורם לרפיון העור. משרד הבריאות ממליץ צריכה של עד 5 כפיות סוכר ביום, בעוד שהישראלי הממוצע צורך 20 כפיות. ידלין הדגישה גם את ההחשיבות של צריכת מזון עשיר בנוגדי חמצון, והמליצה על אכילת מזונות כמה שיותר קרובים לטבע ועל שתייה מספקת של מים כדי לשמור על לחות העור ולסייע בסילוק רעלים. לקטרינה ליין שלם של מוצרי קוסמטיקה אורגני אותו היא הציגה בדוכן בכנס. כמובן שרכשתי סל מוצרים ותהיתי עם עצמי – למה אנחנו צריכות להתאמץ כל כך להשיג מוצרים שאין בהם רעלים, זו אמורה להיות הקוסמטיקה הבסיסית בכל פארמה.

הרצאה של קטרינה, קוסמטיקה טבעית, צילום: יפית סרנגה

 

בכנס נחשפתי למונח "Blue Zones" המתאר אזורים בעולם שבהם התושבים חיים באיכות חיים גבוהה במיוחד ומתאפיינים באריכות ימים. ההרצאות הבהירו כי אחד המאפיינים המרכזיים של אותם אזורים הוא שילוב פעילות גופנית כחלק בלתי נפרד מחיי היומיום. אנחנו אומנם רגילים לשמוע על חשיבותה של פעילות גופנית, אבל הכוונה כאן לא לחדרי הכושר אותם אנו פוקדים, אלא דווקא פעילות במהלך היום יום שלנו,  לדוגמה, הליכה מרובה, עבודה פיזית ופעולות יומיומיות פשוטות שמאפשרות לגוף להיות בתנועה תמידית. כך, למשל, במקום להחנות ממש ליד הקולנוע או המסעדה, אפשר להחנות מעט רחוק – וללכת ברגל. הרעיון להכניס ליומיום שלנו יותר פעילות, ולאו דווקא לרכז אותה לחדרי כושר או חוגים בשעות קצובות. בנוסף להרצאות, הכנס כלל מתחם עשיר וצבעוני של דוכנים, אשר הציעו מוצרים מגוונים הקשורים לתזונה בריאה ואורח חיים בריא – ממוצרי מזון ועד תוספי תזונה, כלי מטבח, ופתרונות טבעיים נוספים. כל אחד מהדוכנים הביא לידי ביטוי את התפיסה שאורח חיים בריא מתחיל בהחלטות הקטנות שאנו מקבלים ביומיום, כולל הכלים שבהם אנו מבשלים, המזון שאנו מכניסים לגוף, וההרגלים שאנו מאמצים. וכמובן לא היה ניתן לפספס את דוכן הספרים הרחב שהציע שפע של ידע, מחקרים ותוכן מעולם הבריאות, התזונה וכל הקשור לאיכות חיים. יצאתי מהכנס עם תיק גדוש בתוספי תוזנה, כלים, ותכנים מרתקים שהקצבתי לעצמי לקרוא ברבעון הקרוב – בהצלחה לי :).

תזונה בריאה, צילום: ליאור שני

 

לבסוף, אחד המסרים המרכזיים שלקחתי איתי מהכנס היה שעל מנת לשפר את איכות החיים, עלינו לאמץ גישה מאוזנת ולא להתמקד בהגבלות חמורות. בחירה במזון בריא רוב הזמן, שמירה על מתינות, ויכולת ליהנות מהחיים הם המפתח לאורח חיים בריא. התובנות שהועברו בכנס היו מעשירות, ומעניקות כלים פרקטיים לשיפור החיים, עם דגש על כך שאורח חיים בריא אינו צריך להיות מתיש ומלא בהגבלות, אלא יכול להיות מהנה וקל ליישום.

 

הרחבה, צילום: ליאור שני

 

כנס "אוכלים בריא 15" הוכיח פעם נוספת כי נושא תזונה ואורח חיים בריא הוא נושא מרכזי ורלוונטי לכולנו. הרצאות המומחים, הסדנאות המעשיות והדוכנים התוססים תרמו יחדיו לחוויה מלמדת, מעשירה ומעוררת השראה. יצאתי מהכנס עם תחושת השראה גדולה ורצון ליישם את הכלים שניתנו לי. אורח חיים בריא הוא מסע, וכנס כמו זה הוא מתנה משמעותית לקחת לדרך.

הכותבת: יפית סרנגה, אמנית ואשת פילוסופיה. מחברת הספר "וחך, אוכל יטעם לו" www.yafitsaranga.com