בהמשך ייסדתי במשרד מחלקה לדיני אמנות שהחלה ללוות בתי מכירות פומביות, אמנים, ועמם בראשותו של עוה"ד ניב גולדברג, שהיה אוצר במוזיאון המנציח את זיכרון השואה ב"יד ושם", אנו פועלים כיום להסדיר השבה וזכויות של יורשי יצירות אמנות שנגזלו בידי המשטר הנאצי. הסרט מבוסס על סיפור אמיתי, וסובב סביב גילויה מחדש של יצירתו של אגון שילה, האמן האוסטרי האקספרסיוניסטי שנפטר בדמי ימיו בגיל עשרים ושמונה מן השפעת הספרדית לאחר מלחמת העולם הראשונה, אך הספיק להותיר אחריו כמה עבודות נועזות.

נועזות מדי בעבור המשטר הנאצי שהיה משטר שביקש להטיל את מרותו על כל מרחבי המחשבה והביטוי החופשיים, וקבע באכזריות כי אמנות מודרניסטית, הנה "אומנות מנוונת", ויש להשליכה לאשפה או לכבשן. ואולם, הניוון המוסרי בו לקו הנאצים, הביא אותם לאו דווקא להשמיד אמנות כזו, אלא בעיקר לגזול אותה, לסחור בה, ולהעניק אותה לעתים כאתנן למשתפי פעולה שונים במדינות הכבושות. וכשהיצירות הללו צצות לאחר המלחמה ועד ימינו במקומות מפתיעים, ויורשים רחוקים מאתרים אותן, נפתח מסע דרמטי שבמרכזו מאבק ייצרי, כוחני ומיוסר.

במרכזו של הסרט ניצבת היצירה "חמניות נבולות" של שילה שהיה מחווה לציורי החמניות של וואן גוך, אך תחת הפרחים הבוהקים באור שמש זרחני פסיכדלי של האמן קטוע האוזן, יצירה זו, מתאפיינת בצבעים קודרים וביטוי מורבידי שתחת לשאוף אל השמש, שואף אלי קבר. היצירה צוירה על רקע מלחמת העולם הראשונה שטרפה את קלפיו של העולם המוכר, היציב והבטוח ונמכרה לאספני אמנות מבוססים שידעו לזהות ולהעריך חדשנות ונועזות אמנותית.
בסיפור האמיתי ובסרט, היצירה שאבדה בסוף שנות השלושים בווינה, לאחר שהוחרמה ממשפחה יהודית בידי הנאצים, מתגלית מחדש בביתו של פועל פשוט בצרפת. כאן נכנסים לסיפור סוחר האמנות כשלצדו מומחים שמוכח ידענותם וסמכותם בעולם האמנות, הם מסוגלים להכריע לחסד או לשבט את היותה של יצירה בעלת ערך שתימכר במחירי עתק, או שתוגדר כזיוף מתוחכם ותועבר לשווקי פשפשים ותעטה אבק.
יוטיוב: באדיבות קולנוע חדש בע"מ
הבמאי היהודי צרפתי פסקל בוניצר טווה דרמה אנושית סביב הדמויות השונות, המונעות כל אחת מפחדיה, בדידותה, האובססיביות שלה לסגור מעגל אספנות והשבת יצירה לחיק צאצאי משפחה שנספתה בשואה, נוכלים ערמומיים ותאגידים דורסניים שסוחרים ביצירות אמנות, ועמה לא מעט רגעים קומיים באנושיותם סביב חולשות אנוש והפעמות מאנשים פשוטים שערכים כמו רדיפה בלתי נשלטת אחר כסף, לא מכוננת אותם. הניגודים האנושיים הללו בין אנשים שיש להם הכל ואין להם כלום ולבין אלה שאין להם דבר אך יש להם את מה שהם זקוקים לו, מעמידה יצירה מהורהרת אודות טבע האדם יחד עם שלל פרטים היסטוריים ואמנותיים מרתקים.
בקיצור, סרט נפלא. לכו לראות!
אורון שוורץ הוא עורך-דין, שותף מייסד במשרד שוורץ-נרקיס ושות', כותב ומגיש סדרות הפודקאסט "משפט חוזר" ו"ישראל הראשונה" בתאגיד השידור "כאן", ארכיאולוג וטייס בתחום התעופה הקלה. ניתן להאזין לפודקאסטים, ב"כאן הסכתים" בקישוריות:
https://www.kan.org.il/content/kan/podcasts/p-776284/ https://www.kan.org.il/content/kan/podcasts/p-8222/
הוספת תגובה