התערוכה מזמינה את המבקרים למסע בזמן, אל אחת המלחמות הקשות והמטלטלות של העידן המודרני, אל מלחמת העולם השנייה. התערוכה חושפת את עוצמת החיים בתקופה של משבר קיומי. ואת הצורך הפנימי שמניע את התערוכה והוא הצורך בנראות. קולן של הנשים נשמע באמצעות אותה נראות שמסריה: כשרואים אותי אני בחיים, אני נוכחת, אני לא שקופה. אותן נשים שסיפורן מסופר בחרו להראות ולאפשר נראות לנשים אחרות למרות המלחמה. נחדד שכנשים, הבחירה בחיים בצילה של מלחמה מתקיימת בזכות אותו צורך בנראות והוא בא לידי ביטוי בבחירה בטיפוח, אופנה, ייחודיות ונוכחות למרות המשבר הקיומי העז שמאיים בנורא מכל. המסר המרכזי של התערוכה הוא שהטיפוח הוא החיבור לחיים. לחיות או לחדול.

האוצרת וההיסטוריונית המסקרנת והמוערכת נעמה קידר יוצרת מפגן חזותי מרשים ומרגש בזכות תיעוד חזותי של סיפורן של נשים במלחמת העולם השנייה שבחרו באומץ בחיים ולמרות שאופנה ומלחמה אינם שילוב מתבקש, מסתבר שבהקשר של מלחמת העולם השנייה, היה לאופנה תפקיד משמעותי בזמן המלחמה בקידום מעמד האישה, קידום הפמיניזם, קידום המעמד התעסוקתי של נשים והבחירה באופנה הייתה כאמור, בחירה בחיים. התערוכה משקפת את היכולת של נשים לבחור לחיות ולא לחדול בעזרת נראות, טיפוח, דמיון ויצירתיות בכוחות אדירים ובתעצומות נפש שנדרשו לגייס בעצמן. התערוכה ממקדת את התודעה הקולקטיבית היכולת של אופנה לעורר תקווה ולשמור על הרוח האנושית גם בזמנים החשוכים ביותר כחברה אנושית שערך החיים בה מנצח כל איום.
הסיפורים האישיים אליהם נחשפים המבקרים הופכים להיות סיפורי בדים של נשים אמיצות שלא ויתרו על הזכות לחיות ותפרו לעצמן שמלות אופנתיות משקי קמח ומבדי משי של מפות ניווט והתהדרו בשפתונים אדומים נועזים וצלחו בגו זקוף, בשמלות אופנתיות ותסרוקות מפוארות את האיום הנורא על חייהן ובחרו בנראות ססגונית כל עוד נותרו בחיים. הן לא הסכימו להיות שקופות ולא נתנו לתותחים הרועמים להכניע אותן ולכן שמה של התערוכה נושא את השם המדויק להפליא: גיבורות. התערוכה מצדיעה לנשיות ומוקדשת ליכולת של נשים להציל את עצמן באמצעות דמיון ויצירתיות, בכוחות גדולים ובתעצומות נפש ומזמינה את המבקרים להיחשף לעוצמתה של אופנה וליכולת שלה לעורר תקווה ולשמור על הרוח האנושית גם בזמנים החשוכים ביותר.

התערוכה מאירה בזרקור את תפקידה של הנראות, תפקידם של בגדים ופריטי לבוש בסיפוריהן של נשים שמצאו דרכים יצירתיות להתמודד עם מציאות בלתי אפשרית, לשמור על צלם אנוש ולהיאחז בחיים בזכות אותה נראות שמסמלת את ניצחון הרוח.לאופנה מסתבר היה תפקיד חשוב בזמן המלחמה משום שהפכה לפלטפורמה ססגונית שמנצחת את אפרוריות המלחמה והאיום על הקיום וחושפת את כוחה בתקופה של משבר קיומי. גיבורות הן אותן נשים שבחרו לנצח את המלחמה בזכות בגדים ופריטי לבוש שסימלו תקווה, נראות, משמעות ובחירה בחיים בזכות קודים של אסתטיקה ויופי.

הסיור בתערוכה מפגיש אתנו עם סיפורים היסטוריים ואישיים מרתקים.
שמלות מאריג שקי קמח – בתקופת המלחמה נוצר מחסור חמור בטקסטיל ושקי הקמח הפכו לאריג ממנו נתפרו שמלות ובגדי ילדים ואנו למדים שעם הזמן החברות המייצרות את שקי הקמח זיהו את הצורך והחלו להדפיס הדפסים פרחוניים ואופטימיים על גבי השקים ואף צירפו גזרות מנחות לשימוש בשקים וכך היה שלאחר שימוש בקמח נותרו אריגים פרחוניים מהם נתפרו שמלות ובגדי ילדים.
התפתחות הפמיניזם לצד האופנה – המלחמה גייסה את הגברים והם נשלחו לחזית והנשים שנותרו בעורף קיבלו הזדמנות לחוויית משמעות והשתלבו במקום הגברים בתעשייה והחלו לנהל מפעלים וקווי ייצור גם בשוק האזרחי וגם בחזית הצבאית. בעקבות העובדה שהנשים תפסו פיקוד התפתחה אופנה נלווית של מדי עבודה בגזרות נשיות, ליפסטיקים אדומים שיוצרו במיוחד ואביזרי אופנה יצירתיים שנולדו ממחסור בחומרי גלם מסוימים ושימוש באחרים כברירת מחדל ( שימו לב לתיק יד נשי שעוצב מכבל של חוט טלפון). מקום של כבוד מקבל אצבעון התפירה של שורדת שואה יהודייה שניצלה בזכות יכולות התפירה שלה והמעצב אלבר אלבז שקיבל את האצבעון מבתה הפך אותו לסמל.
ליין אופנה מבדי משי של מפות ניווט – עקב במחסור בטקסטיל החלו לייצר בגדים מפוארים מבדי משי עליהן הודפסו מפות ניווט ששימשו על הלוחמים וניתן לראות התערוכה קולקציה מפוארת מחולם גלם זה. שימו לב לבובות הראשים בעלות עיצוב השיער הגלילי המאפיין את התקופה בעיצובו של מעצב האופנה ויוי בלאיש שהינם אמנות בפני עצמה.
ליין של אופנה מבדים לבנים וזרחניים מאירה את אפלת המלחמה – בעקבות החשש מהתקפות אוויריות של האויב יצאו הנחיות להחשיך את הקרקע ולהימנע בשימוש בתאורה בשעות הערב ומשם צמחה אופנה חדשה ומסקרנת של בגדים מבדים זרחניים בצבעים בהירים.
שמלות כלה נתפרו מבדים לבנים של מצנחים – בתום המלחמה הגברים שחזרו מהחזית הציעו נישואים לאהובות שנותרו העורף ואז הסתבר שתעשיית הטקסטיל נפגעה גם היא וקיים מחסור באריגים לבנים וכך הפכו המצנחים לחומר הגלם ממנו נתפרו שמלות כלה מקוריות שדרשו הרבה תושייה ויצירתיות בהסתרת הכתמים והקרעים שעל המצנחים.

סיפורה של לאה גוטליב והנסיכה דיאנה – לאה גוטליב הייתה ניצולת שואה שהגיעה ארצה בתום המלחמה והחליטה להקים מתפרה קטנה שהחלה מעיצוב מעילים אך עד מהרה מזג האוויר גרם לה לחישוב מסלול מחדש והיא החלה לעצב בגדי והקימה את מותג בגדי הים המצליח גוטקס והפכה לסימן הכר של אופנה ישראלית בעלת הצלחה עולמית. הנסיכה דיאנה הפכה את בגד ים המנומר לסמל בתקופת גירושיה ותמונות הפפרצ’י שלה לובשת בגד ים מנומר מבית גוטקס התפרסמו בעולם והיא הפכה ללקוחה קבועה ובזכותה עלה קרנו של המותג הישראלי עוד ועוד. ההנצחה לסיפורה של לאה גוטליב הוקמה בתפאורה של בריכת שחייה ומצליחה לתת מימד קומי לתקופה עגמומית לצד צילומי ארכיון של הצלם בן לם המתעדים את הקמפיינים הגדולים עם הדוגמנית המיתולוגית תמי בן עמי ואף בגדי חוף וגלביות שדגמנה עופרה חזה.

מחווה למעצבת האופנה היהודייה הדי סטרנד – המעצבת המצליחה בסצנת האופנה של פראג שלחה סקיצות של העבודות שלה במכתב לקרובי משפחה שהתגלה 60 שנה מאוחר יותר ומקבלת מקום של הנצחה ליצירתה במוזיאון היהודי במילווקי וגם במוזיאון העיצוב בחולון. זו התערוכה הרביעית של ההיסטוריונית ואוצרת האופנה יערה קידר שתעלה במוזיאון העיצוב חולון. קדמה לה התערוכה על רונית אלקבץ (2018), התערוכה הנשף (2021) התערוכה על אלבר אלבז (2022) וגם כאן התערוכה מלווה בעבודות תאורה וסאונד ייחודיות שהופכות את הביקור בתערוכה למסע בזמן היסטורי מקביל שמלמד אותנו דווקא במציאות מורכבת שבזמן מלחמה יש דרכים רבות לבחור בחיים.

זוהי תערוכת חובה שיש בה העצמה נשית, אופנה והיסטוריה שמעוררים מחשבות רבות על נשיות והישרדות שילוו אתכם גם לאחר שתעזבו את כותלי המוזיאון. תערוכה שלא תרצו להחמיץ, בפרט לנשים ואנא, קחו עמכן את כל הבנות של המשפחה ורוצו לראות.
שעות פתיחת התערוכה:
רכישת כרטיסים דרך אתר מוזיאון העיצוב חולון https://www.dmh.org.il/ כתובת: מדיטק, גולדה מאיר 6 חולון
ראשון: סגור ; שני: 10:00 – 16:00; שלישי: 10:00–20:00; רביעי: 10:00–18:00
חמישי: 10:00–18:00; שישי: 10:00–14:00; שבת: 10:00–18:00
התערוכה נוצרה בשיתוף פעולה עם: המוזיאון היהודי של מילוקי | יד ושם – המוזיאון לתולדות השואה | שלה בת, מרכז היצירה השיקומי לנכי צה”ל
ורד גרנדיר פרוכטמן – יועצת ארגונית, מאמנת מנטלית, כותבת תוכן ומגישת הפודקאסט ללטש את היהלום הפנימי.
הוספת תגובה