נישואים פרק ב' – האתגרים של הורות משלבת
רתם ולשם הם זוג פרק ב' מזה עשור. היא הגיעה לקשר עם שלוש בנות והוא היה גרוש ללא ילדים. הם הכירו במסיבה אצל חברים. מבטיהם הצלבו. הייתה שיחה אל תוך הלילה בה הם חמקו מההמון החוגג לחוף ימה של תל אביב ושוחחו עד שעלה הבוקר כששניהם הבינו שנוצר חיבור עמוק ומאז הם יחד. לה שלוש בנות מנשואים ראשונים ולהם נולדו שני בנים. הקשר ביניהם טוב, הם חברים טובים אבל המשברים תמיד שייכים לחיים הקודמים. העבר הותיר צלקות רגשיות שלא קל לשכוח.

בשנים הראשונות חוו משבר שהיה קשור לגירושים שלה. הבעל לשעבר לא הרפה. לאחר שנתיים של משפט גירושים פוגעני הם חזרו להיות החברים הכי טובים והוא הרגיש שהוא חי בשלישייה. שנותר מאחור. שם נוצר משבר אמון ראשון ביניהם. בהמשך עברו להתגורר ביישוב קהילתי בדרום ושם הגבולות הפכו ברורים מול בן הזוג לשעבר. עם השנים נולדו להם שני בנים משותפים אבל המורכבות האמיתית הן הבנות שלה. הן יצרו חזית מולו. מפגינות ניכור הורי. תמיד רחוקות, לא מתמסרות, לא מאפשרות קרבה. מנומסות למראית עיין ובפועל רחוקות וקרות, לא מתעניינות הוא חש שלא מצליח ליצור עימן הורות משלבת. הם החלו לריב. נמאס לו מהקשר השטחי הזה עימן שהוא למראית עין. הוא רכז נוער ועובד עם צעירים בקלי קלות. הן לא מאפשרות קרבה. הנורא ביותר מבחינתו זה בעת קונפליקטים שהן תמיד בחזית עם אמן מולו ומנותקות ממנו רגשית לחלוטין. בשנים האחרונות החלו לריב. הוא התעייף מהחזית שלהן מולו. הוא החל לכעוס עליה שהיא לא מתייצבת לצידו. הזיכרון של השנים הראשונות הפך לצלקת רגשית. הם התרחקו והמריבות הרבות הפכו לסערת רגשות מתמשכת שהעיבה על הקשר עד שנדמה היה שהקשר מתפרק והם הגיעו אלי להציל את הספינה הטובעת ובעיקר עבור הילדים המשותפים.

יצאנו לסדרת טיפול בן 12 מפגשים. לאחר סדרת מפגשים הם חזרו לניהול הקשר בזכות חוזה חדש שניסחנו יחד מולם ומול שלושת בנותיה המתנכרות.
היו לנו המסקנות שנשמח לחלוק:
- הילדים הביולוגיים תמיד מבחינה רגשית נוטים לתמוך בהורה הביולוגי מתוך הרצון לשמור על התא המשפחתי שהתפרק. אובדן התא שהתפרק מעיד על אובדן העוגנים שלהם ולכן ה הילדים הביולוגיים נוטים להיאחז בכל שבריר של סיכוי לשימור המשפחה שהתפרקה.
- הביטוי הנפוץ ביותר להעדר התמסרות הוא נתק רגשי בקרב הילדים הלא ביולוגיים מול ההורה המשלב על מנת לא להקשר רגשית להורה המשלב ולהשאר בנאמנות להורה הביולוגי שמסמל סיכוי מודע ולא מודע לשמר עוגן מהחיים הקודמים.
- מכיוון שההורות המשלבת הינה תפקיד עם הרבה חובות ומעט זכויות חשוב לקיים חוזה חדש בו החובות והזכויות יהיו ברורים וכאן רצוי להיעזר באיש מקצוע לניסוח חוזה חדש הכולל גבולות וכללים חדשים של נתינה וקבלה כולל תיאום ציפיות.
- טעות נפוצה של ההורים המשלבים הוא ריצוי יתר של הילדים שאינם ביולוגיים ולרוב ריצוי היתר גורם להעמקת הניכור והמטענים הרגשיים ולכן מומלץ ליווי אמפטי של בני המשפחה על ידי יועץ/ת.
- בפרק ב' נמצא לא מעט הדחקות של פצעי עבר המקדים את גירושי ההורים (משפט גירושים פוגעני, מלחמה על רכוש, מלחמה על משמורת ,התקפי זעם, בגידות, נתקים במשפחה וחיים מגבילים) היוצרים זיכרונות מדממים הגורמים להדחקה רגשית, ריבוי כעסים או לחילופין ניכור הורי ונתק רגשי. מומלץ ליווי רגשי בשיח פתוח. אנחנו קיימנו מספר מפגשי קונסטלציה מורחבים.
- הנטייה הטבעית של הילדים שאינם ביולוגיים היא להימנע משיח ובכך להרוויח הסרת אחריות אולטימטיבית על מנת לא לנקוט עמדה תומכת להורה המשלב ולהסתכן בערעור מעמדו של ההורה הביולוגי.

לסיכום,
הורות משלבת הינה אתגר מורכב. תפקיד עם ריבוי חובות ומעט זכויות. שיח פתוח ומקרב בליווי של יועץ/ת מקצועית הן לילדים והן לזוג יסייע בצליחת המורכבות.
ורד גרנדיר פרוכטמן – יועצת משפחתית, זוגית וארגונית, מאמנת מנטלית המתמחה במערכות יחסית ומגישת הפודקאסט: ללטש את היהלום הפנימי.
הוספת תגובה