בורג' בנימינה בוהריים
נסיעה מתל אביב לבנימינה אורכת כ-40 דקות בלבד. בהגיעי לחאן הנקרא "בורג' בנימינה", נכנסתי דרך שער יפהפה המזכיר מקום של נסיכויות. חשבתי לעצמי שחסרה לי רק שמלה קורולינית, כובע ושמשה שתגן מהשמש הקופחת. חלום קסום התגשם עם הכניסה נפעמתי ממראה החאן העתיק והרגשתי שנכנסתי לעולם סיפורי ומופלא.
החאן עצמו הוא מבנה מרשים בתפארתו, בנוי עם קשתות עגולות צדדיות וחצר גדולה במרכזו. המקום הינו מקום חיבור לטבע, לאדמה עם היסטוריה מרשימה ומציע גם מטע אבוקדו. הוא נבנה במאה ה-16 בתקופת השלטון העות'מאני על אדמות שהברון רכש ממשפחת סאלים וחילק לחקלאים להתיישבות. החאן שימש צומת דרכים לרבת עמון. החקלאים היו לנים בחאן עד עונת בציר הענבים ואז חזרו לזיכרון יעקב..
אבי גולדשטיין חקלאי, מבעלי המקום כיום, מספר שהקרקע עליה ניצב החאן הייתה שייכת לסבא רבא שלו, ממייסדי זיכרון יעקב, ש"זכו" בשטח זה במסגרת החלוקה לראשונים. בשנים האחרונות, החאן עבר תהליכי שימור ומשמש כיום כמקום לאירועים, תערוכות מתחלפות ומסעדה. המסעדה שוכנת בכניסה למקום, ותפריטה נבנה על טהרת המקום עופות מגידול אורגני וחופשי (ביצי חופש), יינות מקומיים, ירקות מהאזור, ומנות המשלבות השראה מהתקופות ההיסטוריות השונות שפקדו את החאן, עם קריצה מיוחדת לתקופה העות'מאנית והאנגלית.
המבנה המרשים בסגנון טורקי-ערבי עתיק מוסיף לאווירה המרתקת והאקזוטית של המקום. התחושה הייתה של כניסה לחלום, למציאות אחרת שונה מהסביבה המוכרת שמחברת בין עבר להווה, היסטוריה לטבע ומורשת תרבותית מגוונת. המנות שהוגשו במסעדה בורג' התחיל בריח הלחמים הטריים והביגל'ה עם הממרחים המגוונים שכבר מפתה את החושים. הקרפצ'יו הסינטה היתה פתיחה מושלמת קלילה, רעננה וטרייה. לצד סלט העלים הירוקים שהתאים ללחמים ולממרחים.
אך, המנה שממש משכה את תשומת ליבי היתה כבד הקצוץ מנה אותנטית ומסורתית שהיוותה נגיעה מענגת של העבר. ריח הפרי של הריבה היה רעיון נפלא להשלמת התפריט בטעם מתוק ורענן. לאחר הפתיחה המושלמת של המנות הראשונות היה זמן ללגום תה קר עלי גינה בניחוח המקום הייחודי. לגימה של המשקה הצונן והמרענן התאימה וגרמה לשבת ולהירגע בין כתלי האבן ההיסטוריים של החאן. הרמת כוסית יין מוסקט לחיים באותה אווירה קדומה היא חוויה בפני עצמה. יינות אלה עתיקי יומין, אותם ידעו גם האבירים והסוחרים שלנו במסעותיהם. לגימה מהיין המתוק והארומטי, תוך הצצה אל צבעו הזהוב והעמוק.
לאחר ההקדמה המפנקת הזו, יש בוודאי מקום למנות העיקריות שחזור של מנות עדינות אך מזינות שהוגשו בחאנים בדרכים הגדולות בעבר. הגיעו לשולחן האבירים מנות כיד המלך" באווירה חגיגית. החציל הסולטן נראתה כמנה מרשימה ומפנקת, חציל אפוי עסיסי, בשר טחון טעים כמילוי, ופריכות הצנוברים שהוסיפו טעם וטקסטורה נפלאים. מנה יוקרתית בהשראה מזרחית מובהקת. השקשוקה האדומה עם הטחינה היא פינוק אמיתי. הטעמים הטריים של העגבניות וההגשה הייחודית מוסיפים נגיעה מקורית.
אך המנה שבלטה במיוחד היא הפידה הירוק במילוי עלי מנגולד ומעל ביצת עין, מאפה בצק בהשראה טורקית שחיבר אותי ישירות למסורות הקולינריות והתרבותיות של האזור לפני מאות שנים. פידות כאלו ללא ספק הוגשו ללינת הסוחרים ושיירות הגמלים שעברו במקום. והמנות הממשיכות להגיע היו פשוט מופלאות!
" מנת דגל " נוספת הפליאו בשר מפורק עם ביצת העין, בשר שבושל שעות ארוכות עד כדי התפרקות מושלמת הוא אחד האוצרות הקולינריים האמיתיים. הטעמים העשירים והעסיסיים של הבשר הממורק נוגעים בחיך העמוק, בעוד שהביצה היא התוספת המפנקת והמושלמת עם החלמונית הרכה והזהובה.
הגרסה הזו היא פשוט עילאית Steak & Eggs נתחי אנטריקוט צלויים באופן מושלם, עם אותה הפריכות המתוקה מבחוץ והרכות והרסיסים מבפנים שרק בשר איכותי יכול להעניק חוויה טעמים. התפוח אדמה צדדי כתוספת מנצחת למנה, חם ומוצק המאזן את העדינות של הבשר. אך מה שבאמת משלים את המנה הוא הצמד הביצים העין שהוגשו לצידה. החלמונית הזהובה והרכה שנוזלת מעל נתחי הבשר הפריכים היא פשוט שילוב מנצח ומקסים של טעמים וטקסטורות. מנה כזו מצליחה לשלב באופן גאוני פשטות של חומרי גלם בסיסיים ומצוינים, עם עדינות ועושר טעמים מזמינים. זוהי חוויה קולינרית אמתית שפונה ישירות לחושים ונוגעת בחך.
מנות קינוח: פאי הפקאן היה מתוק ועשיר, עם הקראמל המרענן והאגוזים הפריכים המעניקים טקסטורה מקסימה. כדור הרושה קריר וקליל יצר נגיעה קלאסית ורומנטית. והקראנץ' בייגלה נגיעה מקורית של מתיקות מלוחה. אבל מה שבאמת גרם לי להזיל ריר זו פלטת הפירות המשובחת רק לדמיין את המבחר הרענן והטרי של אננס, ענבים כהים, תפוחים עסיסיות. פינוק של ממש לחיך. אני מציינת שהפעם לא היססתי לטעום הכל וזה מעיד מבחינתי על המסעדה האיכותית והמפנקת. מי לא יתפתה לקינוחים כאלה? הם נראים כמו חגיגה חושית של טעמים, צבעים וטקסטורות.
האוכל אמנם עשיר בטעמים וחוויות, אך גם מאוזן וחוגגת את הפשטות והטריות של חומרי הגלם המקומיים. כל המסע הקולינרי-תרבותי הזה בבורג' בנימינה, חוויה מושלמת שמצליחה באמת לחבר עבר והווה, מסורת וחידוש, תרבויות ושפע טבעי. חוויה שכזו בוודאי נחרתת בזיכרון ארוכות. המנות נותנות כבוד הן למורשת ההיסטורית המרתקת של המקום והן למוצרים הטריים והאיכותיים של האזור.
פתוח בימי שני – שישי בין השעות : 09.00-14.00
אתר: https://burge-binyamina.com/
המסע שלי נמשך למקום מעניין נוסף – מבשלת " שבט" בירה וויסקי
דלת הקירור נפתחת וחושפת "עולם שלם של מכונות להכנת וויסקי ובירות" הצצה מאחורי הקלעים ולהבין איך מכינים משקאות אלכוהוליים איכותיים באופן מקצועי. מבשלת השבט ממוקמת בפרדס חנה בתוך מתחם Life Pstyle, המקנה לה אווירה מיוחדת של מפעל יצרני עם נגיעה אורבאנית וטרנדית. ניר וסרמן בעל המבשלה, פתח את המבשלה למיזם ישראלי מקורי ומשובח. מדובר במבשלת וויסקי מתקדמת, אחת המובילות בעולם! זו ממש חוויה מיוחדת לבקר במפעל יצרני כל כך חדשני ומקצועי באזור כפרי ומרוחק יחסית כמו בנימינה וזכרון יעקב.
המקום נבחר במיוחד בגלל האווירה הכפרית והנוף המקסים של האזור מראה שחשוב לבעלים לא רק היצור עצמו אלא גם לחוות את הסביבה והרוח המקומית. תחילה המבשלה נועדה מלכתחילה ליצור וויסקי בלבד, ורק לאחר מכן הוחלט להרחיב גם לייצור בירות מקומיות – "בשביל הכיף" בגישה הכי אוטנטית, חווייתית וקולינרית.
הסיור הפיזי אפשר חוויה חושית ריחות החומרים והמוצרים ממשיכים את החוויה הרב-חושית. אוהד הסביר על 4 המרכיבים המרכזיים לפי החוק הגרמני – שעורה, מים, שמרים וקשוט הוא חשף בפנינו את העקרונות הבסיסיים והמסורתיים לייצור בירה איכותית.לפי החוקים הגרמניים המחמירים. בנוסף אוהד התייחס למרכיב הקשוט שאחראי על המרירות וארומה של הבירה היוצר בירה איכותית. בסיום הסיור במבשלת השבט! טעמנו מגוון סוגים בירות במתחם עצמו, על ספסלי העץ, הייתה חוויה מרעננת ואפשר להכיר טוב יותר את קשת הטעמים והסגנונות במבשלת שבט.
הבירות היו "טריות וטעימות עם ניחוחות ארומה" המעיד על איכות גבוהה, שימוש בחומרי גלם טובים, וטעם אותנטי. חוויה מלאה ומרגשת של גילוי, טעמים חדשים והנאה אמיתית ממוצר איכותי ומקומי. הסיור והטעימה במבשלת השבט נתנו עבורי חוויה קולינרית מעמיקה וחושית. חוויה שונה ומיוחדת מסדרת הפינוקים הקולינריים שחוויתי קודם ביום זה באזור בנימינה!
סיור של קבוצה עלות לאדם: 75 ₪
טעימות בירה עלות: 48 ₪ המקום עושה סיורים לקהילה הגאה.
פרטים נוספים והזמנות סיורים : אוהד פיין אזולאי : 054-6878166
אתר: http://shevet-beer.co.il/
נטע ליבנה מעצבת תכשיטים
משם נסעתי לביקור קליל אצל נטע ליבנה, האמנית והמעצבת! בביתה-גלריה כניסה לעולם אמנותי, רוחני ומלא השראה. נטע קיבלה אותנו בחיוך כובש ובביתה האישי נתנה תחושה של קירבה ואינטימיות וחשפה את מרחב היצירה והעשייה האמנותית שלה. קירות הסלון תלויים ציורים המיסטיים-רוחניים, שמצריכים מאמץ והתבוננות כדי לראות "את המעבר לעולם הרוחני", ממש מזמין את הצופה להיכנס לעולמה הפנימי והמרתק של נטע.
נטע הסבירה לי שהתכשיטים הם כמו "תבלין" שמוסיף טעם וזוהר לבגדים שמקנה משמעות מיוחדת של השלמה ועיטור. בשוטטות בגלריה לכדו עיניי טבעת מיוחדת עם אבני אזמרגד ירוק, ומיד ענדתי על אחת אצבעותיי והרגשתי בהתרוממות רוח כאלו הטבעת "חיכתה עבורי" כמובן שלא הסרתי אותה עד שהגעתי לביתי. לאחר החוויות הקולינריות-היסטוריות בבנימינה והחוויה התעשייתית-יצרנית במבשלת השבט, המפגש עם נטע אפשר לי להתחבר לעולמות רוחניים, אמנותיים ויצירתיים אחרים לגמרי. חשיפה ליוצרת מקומית אפשרה לי להכיר מקום חדש.
נטע ליבנה מעצבת תכשיטים: https://netalivne.com/
לסיכום, יום מגוון וספוג חוויות ענפות באזור בנימינה וסביבתה. לצד היסטוריה ומסורת.
הוספת תגובה