הקריטריונים שנלקחו בחשבון:
יעד אטרקטיבי מספיק שגם הגדולים לא יעזו לחשוב לפספס ולא להצטרף.יעד שמאפשר בילוי משפחתי שמציע גמישות, גם טיולים והרפתקנות וגם בטן גב לפחות הרפתקנים שבינינו.יעד קל להגעה עדיף בטיסה ישירה.והכי חשוב יעד עם מזג אוויר שייתן מנוח מיולי הלוהט שסביבנו.
התשובה אליה הגענו די בקלות – זנזיבר.
זנזיבר הוא אי לא גדול שבו חיים כ 1.5 מיליון איש הממוקם במזרח אפריקה, מסופח לטנזניה ונמצא כ 5.5 שעות טיסה בקו ישר מדרום לישראל. העובדה שישראל וזנזיבר נמצאות על אותו קו אורך גורם לכך שאין כלל הפרש שעות בין זנזיבר לישראל.
בחודשי הקיץ מציעות מספר חברות תיירות טיסות שכר וחבילות ליעד זה. למרבית המזל יולי אוגוסט שלנו הם החודשים הכי נוחים לביקור.מזג האוויר קריר יחסית (חודשי החורף בכדור הדרומי) 22-27 מעלות צלזיוס ביום עם סיכוי לא גבוה לגשם.עם זאת יש גם סיכוי גבוה לעננות. בחלק מימי הביקור שלנו היה אפילו מעונן מידי כדי להנות מספורט ימי באופן מלא.
רוב המטיילים שפגשנו, ישראלים וזרים, נוהגים לרכוש חבילות הכוללות טיסה, העברות ומלון לרוב על בסיס הכל כלול ושהות במלון אחד לאורך כל החופשה, התוצאה של 2 אלה היא לרוב רביצה במלון בין ארוחה לארוחה והיכרות עם חלק די מצומצם של היעד.לכן החלטנו לרכוש רק טיסה ולבחור מלונות באופן עצמאי במספר עיירות באי.
לאחר התייעצות עם שרון ענבר, נציגת ישראייר השוהה באי דרך קבע, הזמנו מלון בעיירה פאג'ה Paje הממוקמת על החוף המזרחי בחלקו המרכזי ומלון אחר בעיירה נינגווי Nungwiהממוקמת בצפון האי. צריך לשים לב שהאי זנזיבר הממוקם באוקיינוס ההודי מוקף חופי ים המשתפלים במתינות רבה הדבר גורם לגאות והשפל להיות מורגשים באופן מובהק.
לכן, קחו בחשבון שלמעט בחוף הצפוני והעמוק יחסית, גם אם תזמינו חדר במלון על הים, ייתכן שרוב שעות היום בכדי לטבול בים תצטרכו לצעוד כמעט קילומטר ויותר כדי להגיע אל קו המים. "קאדר" מצד אחד אך מהצד השני אנחנו שחיים לאורך ים ולא אוקיינוס, תופעת הגאות והשפל היא מרתקת עוצמתית ושווה התנסות. יש לקחת בחשבן דבר נוסף – בשעת השפל, מטבע הדברים יש סחף משמעותי אל עומק הים ויש להיזהר בשחייה במהלך השעות בהן הים נסוג . אין ספק שזו חוויה מעניינת להירדם לרחש הגלים להתעורר ולא לראות כלל את הים בבוקר.אמנם הגאות קיימת גם בצפון אך מכיוון שהים עמוק יחסית ההשפעה אינה מאוד משמעותית.
ההנחה הבסיסית שלי שזנזיבר תתגלה כמו כמעט כל יעד תיירותי אחר בו ניתן להתנייד עצמאית עם רכב שכור או תחבורה ציבורית הוכחה כלא נכונה בעליל.תשתיות התחבורה באי מאוד בסיסיות. הדרכים חוץ מהכבישים הראשיים מאוד לא מטופלות ונסיעה בדרכים צדדיות, אפילו אלו המובילות למלונות פאר, קשות לתנועה ומלאות מהמורות.
הנהיגה בצד שמאל, גם כן לא עוזרת לנהג הישראלי הממוצע ואמנם תחבורה ציבורית קיימת, אבל בתנאי עולם שלישי. האוטובוס (דלי דלי) צפוף באופן יוצא דופן איטי מאוד ואינו מהווה אופציה אמיתית לתיירים. האופציה הכמעט יחידה היא להצטרף להסעות מאורגנות של חברות הנסיעה או לשכור רכב ונהג מקומי – לא זול כ 50$ לחצי יום.
זנזיבר היא אי אפריקאי הרבה יותר משציפיתי. הישובים הפזורים לאורך האי הם ברובם כפרים קטנים יחסית הבנויים מבקתות בוץ ופח כאשר בחלקם אין חשמל בחלקם גם אין מים זורמים. הרחובות הפנימיים בכפרים אינם סלולים והתשתיות כמעט ואינן קיימות.רמת החיים של המקומיים בסיסית מאוד, לדוגמא מלצר ממוצע מרוויח בין 3-4$ ליום.
הפער הקיצוני שבין הכפריים המקומיים לבין התיירים שרובם משתכנים בלודג'ים מפוארים יוצרים מתח מסויים המתבטא בסגירת מתחמי המלונות בחומות ושערים גבוהים. המקומיים עדיין מברכים בחיוך רחב וצחור שיניים כל תייר אבל עם רדת החשיכה מקיפים את מתחמי המלונות שומרים אשר חלקם לבושים כלוחמים מסאיים וחלקם בחליפות מדים. עיקר החשש מהנערים החוף Beach Boys שמסתובבים לאורך החופים בלילה ללא מטרה מוגדרת – חלקם עוסקים גם במכירת סמים.
ההמלצה החד משמעית של צוותי המלונות להימנע משיטוט ושהיה בחוף בלילה.עם זאת אין ספק שהאטרקציה האמיתית של זנזיבר חוץ מהכפרים האוטנטיים הם נופי הים וחופיו.
בין האטרקציות המומלצות ספארי כחול (Blue Safari) שהוא יום הפלגה לרוב בסירת דאו מסורתית (ודי רעועה) בין ריפי האלמוגים ומושבות כוכבי הים, ללגונה הכחולה המרהיבה והפראית המחוברת במסדרון מים צר לאוקיינוס, במהלך הסיור עוצרים לארוחת צוהריים טובה באי קטן במאכלס מסעדות שהוקמו במיוחד לשימוש המטיילים.
עם ערב עוזבים המקומיים את האי עד להגעתם שוב למחרת.מחיר הטיול הוא כ 40$ לאדם וכולל את ההסעה לנקודת העגינה, ציוד שנורקל, שייט וארוחת צהרים.ציון: 4.5 מתוך 5
שיט נוסף ומאוד פופולארי הוא שיט לאי האלמוגים הפרטי נימבה Nimba, האטרקציה האמיתית והמרגשת בסיור זה היא באפשרות שלרוב באמת מתממשת לשחות בים הפתוח שמסביבך להקות קטנות של דולפינים.
המשיטים לרוב שולטים היטב בשטח ומכוונים את הסירות לאזורי המחייה של הדולפינים ומאפשרים לצפות במשפחות דולפינים המשתובבות במים הצלולים. בהמשך הסירות פונות למספר ריפים יפים שסביבם להקות דגים צבעוניים ויפים.
העלייה אל האי נימבה Nimba אסורה וישנם שומרים המוודאים זאת, עם זאת הסירות מתקרבות לאי ומאפשרות שוב שחיה וצלילה מרהיבה בין להקות הדגים המקיפות את האי. על אף שהסיור מומלץ ביותר אנחנו ערכנו אותו ביום קריר במיוחד שבשלב מסוים הפך להיות גשום ודי סוער. עם זאת טמפרטורת המים אינה יורדת מ 24 מעלות כך שהשהות במים הייתה עדיין נעימה ומהנה.
ציון: 4 מתוך 5
יער ג'וזאני
אם תחליטו ללון בפאג'ה כמו שעשינו אנחנו, כדאי מאוד לבקר ביער ג'וזאני יער שהוא שמורת טבע מרהיבה המאפשרת לחוות את חוויית היער האפריקאי יער סבוך שהוא מקום מושבם של קופי הקולומבוס המפורסמים של האי. ניתן לצפות בקופים שאינם מגלים חשש מבני אדם. יער ג'וזאני כולל גם שמורת מנגרובים צפופה ומפותחת הסיור בין המנגרובים נעשה בעזרת גשר עץ מוגבה בין עצי המנגרובים הצפופים המשרים סביבם אווירת יער מכושף מהאגדות.
הכניסה ליער בתשלום של כ 15$.
ציון : 4 מתוך 5
מערת קוזה
אטרקציה נוספת בקרבת פאג'ה היא מערת נטיפים יפה ועמוקה שהתמוטטה דבר המאפשר כניסה נוחה יחסית אליה בתחתית המערה בריכת מים חמימים למדי וצלולים צלולים שהטבילה בהם חוויה שאסור להחמיץ.
גם כאן הביקור כרוך בדמי כניסה של 10$ לאדם.
ציון: 3 מתוך 5
תבלינים ועיר הבירה
סיור שמאוד מקובל לערוך בזנזיבר הוא ביקור בסטון טאון או זנזיבר סיטי בירת האי השוכנת במרכז האי על החוף המערבי בקרבת שדה התעופה.
העיר משמרת את המסורת הקולוניאלית הבריטית עם מספר רחובות יפהפיים ומצודה עומאנית מרשימה. הביקור בסטון טאון לרוב משולב בביקור בחוות תבלינים מקומית שלפות לנו היה נראה מיותר. בקיצור מומלץ לשלב את הביקור בסטון טאון או בהגעה משדה התעופה או בחזרה לשדה לקראת החזרה הבייתה.
ציון: 2.5 מתוך 5
חיי לילה
אנחנו כמשפחה לא ממש חווינו את חיי הלילה בזנזיבר מכיוון ששהינו בריזורטים מפוארים למדי מאחרי חומות ושערים חשמליים. עם זאת הגדול שלנו חזר כמה פעמים טרוט עיניים בבוקר וסיפר שיצא עם חבורת צעירים וצעירות מהמלון למסיבות שנערכו במרכז הכפר נינגווי. שרון, הידידה המקומית שלנו, ניסתה לשדל אותנו ללא הצלחה להצטרף למסיבת רגאיי באיזור פאג'ה כך שכנראה ישנם חיי לילה מעניינים אך הם מיועדים לצעירים וההרפתקנים מזוגתי וממני.
כסף
לרוב אני מעדיף שימוש במטבע מקומי אותו אני מושך בעזרת כרטיס אשראי במכשירי הכספומטים ביעד. זנזיבר שונה גם כאן, בגלל האינפלציה המשתוללת (לפחות ב 2021) המחירים נקובים בדולר אמריקאי והשימוש במטבע המקומי דורש הסחבות עם חבילות של שטרות של 10,000 שילינג כל אחד.עסקים רבים אינם מקבלים תשלום באשראי וגם במקרה שכן הרי תקשורת האינטרנט לא תמיד זמינה ואז התשלום באשראי בפועל איננו אפשרי.לכן מומלץ להגיע מראש עם שטרות של דולרים אמריקאים.
הוספת תגובה