"בשבעה באוקטובר 2023 היינו אמורים לחגוג את שמחת תורה, אך בתאריך זה בשעה שש וחצי בבוקר נפלו עלינו השמיים ועולמנו התהפך. אנשים, נשים, זקנים וטף נרצחו באכזריות נוראית, נחטפו ונהרגו על משמרתם. הרוע השתלט עלינו. במשך שעות ארוכות שכבו ילדים ונשים בממ"ד בעוד גברים ונשים יצאו להגן על ביתם ונהרגו בקרבות. ילדים ראו את הוריהם נרצחים אל מול עיניהם והמשיכו לשכב בשקט מאימת המוות. אז החלו מתקפות טילים על כל המדינה, תחילה עד תל אביב ומהר מאוד לאחר מכן גם בצפון. התגובה הראשונה של כולם הייתה של חוסר אמון. כל מה שהאמנו בו, שאמרו לנו שקיים, שחזק ושישמור עלינו התברר כקונספציה מוטעית. הצבא, המנהיגים והעם – כולנו היינו שבויים בתבניות חשיבה מוטעות שנבנו במשך 50 שנים מאז מלחמת יום כיפור. גם אז התנפצו תבניות חשיבה מוטעות של הצבא והמנהיגים ואיתן התנפצו חיינו".
כך אומרת הפסיכולוגית הקלינית נטע ענבר סבן ממודיעין. לדבריה, מתוך האימה צמחו כוחות של עשייה. חיילי וחיילות מילואים הקדימו את צווי השמונה, עלו על רכבם והגיעו לבסיסי הכינוס ואמרו: "הנני כאן!". העם כולו התגייס לעזור למפונים מבתיהם, למי ששכלו את בני משפחותיהם, למשפחות החטופים, לחקלאים שניזוקו ולעסקים.
ענבר סבן: "א.נשי בריאות הנפש, שמטבע תפקידם ואישיותם אמונים על הגשת עזרה התגייסו לענות על הצרכים הנפשיים בהתנדבות. והפונים והפונות היו רבים. תחילה ראינו הלם מציף. טיפלנו באובדן ובדרכי התמודדות איתו, בחרדות ובפחדים של אנשי הדרום והצפון וגם של מי שגר במרכז. טיפלנו במי ששרד מהמסיבה ברעים ונשבר. טיפלנו גם בחיילים שעברו את התופת בעצמם בבוקר השבעה באוקטובר, ראו את חבריהם לחיים נרצחים ונחטפים וכעת היו מגויסים".
לטענתה, עם הזמן שכך ההלם, והעם כולו נכנס למצב של תפקוד בחירום. מי ששכל את יקיריו התאבל והיה צריך לקום לאחר מכן להמשך החיים – משימה קשה מאין כמותה ולחלק מהאנשים אף בלתי אפשרית. מי שנחטפו יקיריו נכנס למאבק אינטנסיבי להחזרתם במהירות. מי שפונה מביתו צריך היה להתארגן ולקבל החלטות לגבי ההמשך. מגויסי ומגויסות המילואים היו צריכים להתארגן לתקופה ארוכה של שהייה מחוץ לבית, לדאוג לכך שהילדים יטופלו, להסביר להם את ההיעלמות של אמא או אבא, לראות איך ממשיכים להחזיק במקום עבודה או בעסק שכעת אין מי שיפעיל אותו. אימהות היו צריכות להתארגן לטפל לבד בילדים כשאבא במילואים, להתמודד עם החרדות של הילדים ושל עצמן ועם קשיי התפקוד היומיומי.
ענבר סבן: "בחלוף השבועות שקע ההלם ועלו אתגרים נפשיים חדשים. התחלנו לפגוש את מי ששרד את התופת וסבל מאשמת ניצולים: מהשאלה הנוקבת למה דווקא הם ניצלו ומה היו יכולים לעשות כדי להציל בני משפחה וחברים. האבל קיבל צורות אחרות, עלו דיכאון ותחושת אובדן משמעות. מדי שבוע גדלה משפחת השכול והחרדה לגורל הלוחמים והלוחמות עלתה. מתקפות הטילים על מרכז הארץ פחתו ואז התחלנו לפגוש בלבול אצל ילדים: האם בטוח ללכת לבית הספר? ואם תהיה אזעקה? מתי אבא יחזור? הוא ייפצע? בני ובנות נוער נחשפו לזוועות דרך סרטונים ברשתות החברתיות והוצפו חרדה ורגשות אשם: האם מותר לי לשמוח כאשר בני גילי נרצחו או נחטפו? האם להמשיך כרגיל את חיי? שלהם נקטעו. אנשים ונשים הרגישו אי-נוחות לחיות חיים רגילים בזמן שחבריהם ובניהם ובנותיהם נלחמים ונמצאים בסכנה חיים".
היא מציינת כי "הקונפליקט בין הצורך לקיים את מערך החיים הרגיל לבין השמיכה העבה של כאב, סבל, חרדה ודאגה הוא חלק מחיינו היום וכנראה יימשך עוד תקופה ארוכה. א.נשי בריאות הנפש פוגשים את הקונפליקט הזה ומנסים לעזור לכול אחד ואחת למצוא את הדרך הנכונה עבורם להמשיך את החיים בצל האובדן והפחד".
שני ספריה של נטע ענבר סבן, "מחול התודעה והנפש" (גלילי הוצאה לאור) ו"פסיפס אנושי" (הוצאת צמרת), זכו לשבחים מאישים כמו: נשיא המדינה, יו"ר הסוכנות היהודית והפסיכולוג הארצי ובימים אלו אף הופכים לאקטואליים יותר מתמיד. "מחול התודעה והנפש" זכה לקבל שבחים – לא רק מהקוראים והקוראות הרבים שקנו אותו בחנויות הספרים ברחבי ישראל ובחנויות המקוונות – אלא גם מאישי ציבור בכירים בישראל. בספר ניתן דגש למקום היסוד הנשי והתפתחותו כמו גם לתהליכי קבלת החלטות בקרב. הספר מביא תיאוריות פסיכולוגיות, פיזיקליות, חברתיות וכלכליות וגם כאלה הנוגעות לתקשורת המונים ולהתפתחות שעברנו כעם. הספר משמש מודל למציאת הדרכים לממש את עצמנו ולפתור מצוקות חיים שאנו נתקלים בהן, ומוצגים בו סיפורים מרתקים הממחישים את תהליכי ההתפתחות, הקשיים שאנו עוברים וההתגברות עליהם.
"תבניות חשיבה מתגבשות בנו מרגע הלידה, ובמהלך החיים מכתיבות את מה שנשמע ונראה, את דעותינו וערכינו, את יחסינו לאחרים ואת כל מה שנרגיש, נחשוב ונעשה. תבניות חשיבה יכולות להשתנות ומשפיעות עלינו, כפי שאנו משפיעים עליהן בתהליך גומלין של התפתחות", אומרת ענבר סבן. "כשאנו מקובעים בתבניות חשיבה עלולים להתרחש כשלים בתפיסת מקום הנשים והילדים בחברה, בדעותינו על אחרים, במלחמות וביכולת המיוחדת של גברים ונשים בישראל לפרק תבניות חשיבה ולהיות יצירתיים וחדשניים".
בימים אלו היא עובדת על ספרה השלישי "אמא ואבא, נשבר לי הלב – טיפול פסיכולוגי בילדים ונוער" (גלילי הוצאה לאור). בספר ייחודי זה היא מפרטת על תהליכי ההתפתחות שעוברים ילדינו, על המצוקות האפשריות העולות בתוכם ואת ביטויין אל מול ההורים ואל מול הסביבה האנושית שבה הם חיים. הדיון בספר יעסוק במנגנוני התפתחות פסיכולוגיים תקינים ובאלה שלא, יביא את הסיבות האפשריות להן ויציע פתרונות הן להורים והן לילדים ולמתבגרים עצמם.
לעמוד הניובוק של הספר "מחול התודעה והנפש" מאת נטע ענבר סבן:
ניובוק | NEWBOOK – נטע ענבר-סבן – מחול התודעה והנפש
מאת יהורם גלילי
הוספת תגובה