עמוד הבית » הורות מרחוק: ניהול משפחה כשאחד ההורים מגויס

הורות מרחוק: ניהול משפחה כשאחד ההורים מגויס

צילום: freepik
בשנה האחרונה, בתים רבים בישראל חווים מציאות מורכבת כאשר לפחות אחד מבני המשפחה מגויס לצבא. בעוד שהורים לחיילים מתמודדים עם דאגה יומיומית, המצב מסתבך עוד יותר כאשר ההורה עצמו הוא זה שמגויס. מה שמוביל לדיסוננס מאתגר בין הרצון להגן על המדינה והבית, לבין הצורך להיות נוכח עבור המשפחה. הורים מגויסים מוצאים את עצמם קרועים בין תחושת החובה הלאומית לבין הדאגה לבן או בת הזוג ולילדים, המתמודדים עם אתגרים יומיומיים בהיעדרם.

כאשר הורה אחד מגויס, הדינמיקה המשפחתית עוברת טלטלה משמעותית. העול על ההורה הנשאר בבית גדל באופן דרמטי. עליו להמשיך ולנהל את שגרת הבית ללא הפסקה – הילדים עדיין צריכים ללכת למסגרות החינוכיות, לבצע מטלות, ולהשתתף בפעילויות שונות. הרוטינה היומית נדרשת להשתנות, כאשר כל האחריות מרוכזת כעת בידי הורה אחד. יתרה מזאת, הדרישות החיצוניות נותרות ללא שינוי – עדיין מצופה מהילדים להגיע בזמן, להתלבש כראוי, להכין שיעורי בית ולהשתתף בחוגים. מעבר לאתגרים הלוגיסטיים, המשפחה מתמודדת עם מגוון רגשות עזים המשפיעים על התנהגות כל אחד מבני הבית. יש ילדים שעשויים להגיב בתוקפנות, באי-שקט ואף באלימות, בעוד אחרים עלולים להסתגר ולהתכנס בתוך עצמם. האתגרים משתנים בהתאם לגיל הילדים, ודורשים גישות שונות מצד ההורה הנוכח.

צילום: freepik

 

>>>בין פחד לתקווה: אך ממשיכים לבנות בית וביטחון 

השינוי העמוק שחווה משפחה עם הורה מגויס הוא מרחיק לכת ומשפיע על כל היבט בחיי היומיום. הבית, שהיה מקום מוכר ובטוח, הופך לזירה של געגועים ודאגה מתמדת. הילדים עשויים לחוות תחושות של נטישה, כעס או חרדה, גם אם אינם מבטאים זאת במילים. ההורה שנשאר בבית מוצא את עצמו בתפקיד כפול – של אבא ואמא, של מנחם ומחנך, של מפרנס ומטפל – כל זאת תחת עננה של דאגה לשלום בן הזוג המגויס. השגרה, שפעם הייתה מובנת מאליה, הופכת למאבק יומיומי של איזונים עדינים בין צרכי הילדים, דרישות העבודה והצורך בשמירה על קשר עם ההורה הנעדר. כל החלטה, מהפשוטה ביותר ועד המורכבת, נושאת משקל כבד יותר כשהיא מתקבלת ללא התייעצות עם בן הזוג. זוהי מציאות שדורשת כוחות נפש אדירים, גמישות אין-סופית ויכולת להתמודד עם אי-ודאות מתמשכת.

צילום: freepik

 

השאלה המרכזית העולה היא כיצד ניתן לצלוח את התקופה המאתגרת הזו תוך שמירה על אחדות המשפחה, פתיחות, קרבה ויחס אישי. אמנם אין פתרון אחד שמתאים לכולם, שכן כל בית וכל זוגיות הם שונים, אך ישנם עקרונות מנחים שיכולים לסייע במסע מורכב זה. ראשית, חשוב להקפיד על רוטינת סדר יום קבועה ככל האפשר. סדר יום מייצר תחושת ודאות ושליטה במצב עבור הילדים וההורים כאחד, ומפחית משמעותית את מאבקי הכוח, הריבים והכעסים בבית. שכן, בואו נודה באמת רבים מהקונפליקטים נובעים מדרישות בסיסיות כמו להתלבש, להתקלח או לצחצח שיניים. מומלץ לשתף את הילדים בתכנון סדר היום ואף להתייעץ איתם במידת האפשר. כאשר הם חלק מהתהליך, הם נוטים לשתף פעולה טוב יותר ולפעול בהתאם ללוח הזמנים שנקבע במשותף. כדאי גם להגדיר תפקידים לכל אחד מבני הבית, בהתאם לגילו, אשר יסייעו בניהול משימות הבית.

צילום: freepik

 

יחד עם זאת, לאורך כל התקופה, חשוב לשמור על פתיחות וכנות עם הילדים, תוך התאמה לגילם, לגבי המצב והיעדרות ההורה המגויס. הציעו דרכים יצירתיות לשמירה על קשר עם ההורה הנעדר, כגון שיחות וידאו, שיחות טלפון, או מכתבים שניתן לפתוח ברגעי געגוע. ניתן ליצור "טקסים" וירטואליים בזמנים המתאפשרים, ואפילו לנסות ליצור חוויות משותפות מרחוק. כמו כן, עזרו לילדים להתמודד עם רגשותיהם באמצעות כלים מעשיים: כתיבת יומן רגשות משפחתי, שניתן לשתף עם ההורה המגויס בעת חזרתו. לוח תכנון משפחתי לחיזוק תחושת הוודאות. טכניקות הרגעה כמו ספירה עד עשר או תרגילי נשימה וכו'. אל תירתעו מהתמודדות עם שאלות קשות וחששות של הילדים. אפשרו להם מרחב בטוח לשאול, והקשיבו תחילה למה שהם שמעו או הבינו מהסביבה לפני שתענו, כדי להתאים את תשובתכם לרמת ההבנה שלהם.

חשוב להכיר בעומק האתגר שניצב בפני ההורה הנשאר בעורף. מדובר במצב שנכפה עליו, הכרוך באחריות עצומה ובתחושת בדידות מכבידה. כאם שחוותה זאת, אני יודעת: ניהול הבית לבד, כשבן הזוג מגויס, היא משימה מורכבת ותובענית ברמות שקשה לתאר. ההורה בעורף מוצא את עצמו אחראי בלעדי על כל היבטי החיים המשפחתיים, תוך התמודדות עם דאגה מתמדת ושמירה על שגרה עבור הילדים.

 

צילום: freepik

 

בתוך המערבולת הזו, חיוני לזכור: דאגו גם לעצמכם. הקדישו זמן לפעילויות שמעניקות לכם נחת, קבלו עזרה ממי שמציע, ונסו לאזן בין צרכי הילדים לצרכיכם. זכרו, הורה מאושר מוביל לילד מאושר. אמנם האושר המלא יתקיים רק כשהמשפחה תתאחד, אך בינתיים שמרו על אנרגיה חיובית והשתמשו בכל האמצעים העומדים לרשותכם. תנו לעצמכם קרדיט – אתם עושים עבודה מדהימה בנסיבות קשות. התמודדות עם מציאות של הורה מגויס היא אתגר משמעותי עבור כל המשפחה. אך באמצעות שמירה על שגרה, תקשורת פתוחה, ושימוש בכלים פרקטיים, ניתן לצלוח תקופה זו ואף לצמוח ממנה. חשוב לזכור כי אין פתרון אחד המתאים לכולם, וכל משפחה תמצא את הדרך הייחודית לה להתמודד. הגמישות, הסבלנות והאהבה הם המפתחות להתמודדות מוצלחת. בסופו של דבר, החוסן המשפחתי שנבנה בתקופות אלו יכול להוות בסיס איתן להתמודדות עם אתגרים עתידיים ולחיזוק הקשרים המשפחתיים לטווח הארוך.

מאת עתליה פלוס – יועצת משפחתית ומדריכת הורים. התמודדות עם אתגרי ההורות בעולם המודרני, דגש על ילדים ונוער עם הפרעות התנהגות, מאמינה בשיח בגובה העיניים ככלי מרכזי בהורות. 0526162109 / Atalyafelus12@gmail.com