עמוד הבית » "אנו עומדים בפני אתגרים גדולים"

"אנו עומדים בפני אתגרים גדולים"

הספר בלפור - תמונות של מהפכה מאת איל זך
בספרים "בלפור - סיפורה של מהפכה" ו"בלפור - תמונות של מהפכה" של איל זך, שיצאו לאור בימים אלו, מתפרסמים ראיונות עם עשרות פעילי שטח בתקופת בלפור, מאמרים, פוסטים ומאות תמונות.

בימים אלו יצאו לאור ספריו החדשים של איל זך: "בלפור – סיפורה של מהפכה" ו"בלפור – תמונות של מהפכה" (הוצאת ספרי ניב) המסכמים את מחאת בלפור. הספרים כוללים ריאיונות עם עשרות פעילי שטח בתקופת בלפור, מאמרים שכתבו חלקם ופוסטים מיוחדים שהתפרסמו באותה תקופה בפייסבוק, וכמובן מאות תמונות שצילמו זך וצלמים רבים במהלך ההפגנות שנערכו בבלפור ובמקומות נוספים בארץ.

לדברי זך, כבר באוגוסט 2021 הוא התחיל לראיין פעילי שטח מרכזיים במחאה נגד נתניהו, וחודש לאחר מכן חתם על הסכם עם הוצאת ספרי ניב בספטמבר 2021. "ההסכם דירבן אותי להתמיד במשימה הקשה מאוד של איסוף לבד של חומרים לספר ללא כל סיוע. זאת בנוסף לעבודה במשרה מלאה, גידול ילדים והשתתפות בכל ההפגנות. ביקשתי מהרבה פעילים לעזור לי ולכתוב מאמרים עבור הספר. לא רבים נענו לקריאה, ואז עלה אצלי הרעיון לשלב גם פוסטים שפורסמו. את רוב התמונות הייתי צריך ללקט בעצמי מול דפי הצלמים בפייסבוק".

הספר בלפור – סיפורה של מהפכה מאת איל זך

מכיוון שנדרש זמן רב בשביל לאגד עבור כל מפגין בנפרד את כל התמונות שהופיע בהן ולבקש אישור שימוש בהן, החליט זך בתחילה להוציא לאור ספר טקסט בלבד, ללא תמונות. בתחילת יולי 2022 הספר היה מוכן ומההוצאה לאור נשלחה אליו כריכה עם שתי התמונות, שהיו יפות וגרמו לו לחשוב שוב על שילוב תמונות בספר. "אז עלה במוחי הרעיון להוציא לאור ספר תמונות נפרד, שהתחלתי לעבוד עליו בקיץ. היו לי 280 תמונות מועמדות לפרסום, ואחרי החתמת המצולמים בחרתי את 150 התמונות היפות ביותר, שכתבתי להן טקסטים".

איל זך, בן 54, נשוי למנהלת משרד עורכי דין, ואב לשני בנים בגילים 13 ו-21. הוא נולד וגדל בבת-ים שבה הוא מתגורר כיום. "למרות הסטיגמה שיצאה לעיר זו עיר מעולה לגדול בה וגם לגדל ילדים נהדרים", הוא אומר. הוא עובד בחברת תוכנה ידועה בתחום תשתיות המחשוב במחלקת השירות בהרצליה פיתוח. הוא ואשתו לא החליפו עבודה במשך עשרות שנות עבודה אצל מעסיק פרטי. מבחינה פוליטית המצב קצת שונה: רוב חייו עמדותיו הפוליטיות היו במרכז: עבודה וקדימה, פעם מר"צ ואפילו תמיכה והצבעה לליכוד בין השנים 2020-2019, "כך שבהחלט חל אצלי מהפך שעליו אני כותב בהרחבה בפרק הראשון בספרי", הוא מציין.

הוא גדל במשפחה משכילה מאוד וחובבת תרבות, ובעל תעודה בניהול מערכות לוגיסטיות מטעם היחידה ללימודי חוץ של הטכניון. הוא למד מדעי המדינה ותעשייה וניהול אך לא הספיק לסיים את התואר. אימו  ואחותו הן משפטניות בהשכלתן, ואימו אף ניהלה ספריה עירונית בתל אביב. אביו המנוח מתי עבד במשך שנים רבות כרואה חשבון וכסמנכ"ל כספים בחברה גדולה, ואף שימש נחשב לאחד המומחים הגדולים בארץ בכל הנוגע לאופרה ושידר במשך שנים תוכניות רבות שערך בקול המוזיקה ובהן סיפור חייהם ויצירתם של גדולי הטנורים.

זך נחשף לרוב האירועים הבולטים במחאת בלפור דרך שידורי הלייב בפייסבוק שהעבירו שדרני ושדרניות המחאה ובריאיונות ובחומרים שאסף, ובהם צעדות עוצמתיות שבהן השתתפו אלפי אנשים, כולל הצעדה המפורסמת בחורף הירושלמי מגשר המיתרים לבלפור והצעדה שנערכה באביב מהכנסת לבלפור. הוא השתתף גם באירוע בכפר המכביה, שבו הצליח יאיר לפיד להרכיב את הקואליציה והודיע לנשיא המדינה שעלה בידו, וכמובן גם בשיא של מחאת בלפור מול הכנסת ביום ההצבעה המתוחה בכנסת על הקמת ממשלת השינוי.

זך מגלה כיצד הצטרף למחאת בלפור בעקבות מדיניות סגרי הקורונה של נתניהו. הפריעה לו מאוד סגירת עולם התרבות, שנראה לו כמו ניסיון פגיעה מכוון. הוא היה פעיל בסצנת האינדי, והפעם הראשונה שלו בבלפור הייתה ב-2.6.20, עוד לפני המחאה הגדולה. "נערכה אז צעדה של אומנים עצמאיים ברחוב עזה למאהל המחאה שהקים שאול ממועדון הבארבי שמחה על סגירת המועדון. בקיץ הייתי עסוק בעיקר בניסיון להקים פסטיבל מוזיקה על גגות תל אביב עם מספר אומנים עצמאים. חלקם היו פעילי מחאה והם סיפרו לי על המתרחש. אומנים נוספים שהכרתי עלו לבלפור, ומהמעקב אחריהם בפייסבוק התחלתי לצפות בשידורים החיים של העיתונאית העצמאית אורלי בר-לב".

איל זך באחת ההפגנות בבלפור, צילום: יהונתן דוד

באותה תקופה עדיין תמך בנתניהו, אך מדי יום תמיכתו בו הלכה ופחתה. "הפעלת המכת"זיות והאלימות כלפי אנשים שאני מכיר מעולם התרבות הרגיזו אותי מאוד. מה ששבר אותי סופית והביא אותי להסיר את אהדתי מנתניהו לתמיד זה הסגר השני וביטול הפסטיבל שאני וחבריי עמלנו עליו במשך חודשים רבים. בליבי ובנפשי הצטרפתי למחאה. את החגים ביליתי בצפייה בהפגנות הקילומטר בתל אביב ומבלפור. לא יצאתי בגופי כי חששתי מקנסות מעבר לקילומטר. ב-9.12.21 הצטרפתי רשמית למחאת בלפור, וכבר מהרגע הראשון התחברתי לרוח המחאה. אהבתי את הנאומים, השירים ובעצם הכל. בצעדות באביב השתדלתי להתמקם בראש ולהיות קרוב לוילון השחור. במאי 2021 קיימתי בקיבוץ עינת מופע מחווה לפעילי בלפור עם אמנים שמזוהים עם המחאה וככה התחברתי עם אנשים נוספים".

לדבריו, נתניהו מפחד ממחאות נגדו, ולכן הוא ירצה לרכך אותן באמצעות מתן סמכויות מיוחדות למשטרה לדיכוי הפגנות שלא נראות לו. "אני חושש מכך שהמשטרה תחת בן גביר עלולה לנקוט צעדים קיצוניים כנגד המחאות הפוליטיות, אבל הן יתגברו ולא יצליחו לדכא אותן. חבריי וחברותיי למחאת החירות, שכעת יושבים על הגדר מסיבות מובנות, יצטרפו בעתיד הלא רחוק למחאה נגד נתניהו, שחוזר לשלטון אך הפעם אין אף מפלגה או גורם שימתן אותו. כל מה שראינו בתחילת ימי הקורונה, כולל להיטותו לשנות חוקי יסוד, נוהלים וסדרי ממשל, נמשיך לראות ביתר שאת. הוא יפגע בדמוקרטיה וזכות ההפגנה בסכנה ממשית. הוא רוצה לתת סמכויות לממשלה מעבר למה שמקובל בתחומי אכיפת החוק והמשפט. גם היועצת המשפטית לממשלה יצאה בגלוי נגד 'הבליץ החקיקתי' שיצא לדרך עוד טרם כינון הממשלה החדשה".

מדוע החלטת לשים במרכז ספריך – בתמונות וגם בטקסטים – את הפעילים והפעילות שהשתתפו במחאה?
"לפעילים ולפעילות שהיו בשטח הכי מגיע בעולם לקבל פיתחון פה בספר שעוסק במחאת בלפור. הם אלו שנשאו בנטל של המחאות. העדפתי להתמקד בהם ולא ב'מובילי מחאות', כי בעיניי הם הכי ראויים. העדפתי לא לגשת לספר מכיוון של גישה 'היסטורית', אלא יותר חוויתית וסיפורית, כדי לשמוע את הסיפור האישי שיש לכל אחד מהאנשים היקרים שהיו שם. הטכניקה של הכתיבה שבה עשיתי שימוש עוזרת ליצור פרספקטיבה נכונה ומקיפה על השתלשלות האירועים. הראיונות שמופיעים בספר נעשו לאחר שהמחאה הסתיימה, וכך הייתה אפשרות למרואיין לסכם מנקודת מבטו את המחאה ואת תוצאותיה. הפוסטים שפורסמו בזמן אמת בפייסבוק הם צילום אותנטי של המצב. בדרך כלל הם נכתבים לגבי אירוע נקודתי כמו חוויה מהפגנה מסוימת, אבל פעמים רבות אנשים כתבו מדם ליבם ממש בסיום האירוע, בעודם נרגשים וטעונים. חשוב לציין כי כבר בזמן שנערכו הריאיונות בין אוגוסט לנובמבר 2021 היה ניתן לשמוע מהאנשים מהי דעתם לגבי ממשלת השינוי, הם כל כך התאמצו לפעול למען עלייתה לשלטון, ויש תשובות מעניינות מאוד לגבי שאלה זו".

בימים אלו עובד זך על ספרו החדש, שיעסוק במשבר הקורונה וייקרא: "המערכה למען החירות והחופש". הספר יהיה זהה במבנהו לספרו "בלפור – סיפורה של מהפכה", ויכלול טקסטים, פוסטים, ריאיונות, מאמרים ומיטב תמונות מהמחאה נגד התו הירוק שבהן השתתף.

זך: "במשך הזמן נחשפתי למערך רחב ומשמעותי שהקיף את פעילות המחאה כנגד תקנות הקורונה ולכך שמחאת הקורונה היא חלק קטן ממערכה גדולה שהעם צריך לנהל. מערך זה כלל אנשי חינוך שסייעו לאלו שבחרו בחינוך ביתי ואלטרנטיבי, עורכי דין שטיפלו בבעיות משפטיות רבות שהתעוררו בעקבות התקנות וההתנגדות להן, מטפלים אלטרנטיביים ורופאים שעזרו עם טיפולים רפואיים שונים, ואנשי מפלגת 'אומץ לעם' שהקימו אלטרנטיבה פוליטית למפלגות הקיימות".

כמו כן כמי שלקח חלק בשתי המחאות המדוברות: מחאת בלפור ומחאת התו הירוק, זך נמנה על קבוצת פעילים מצומצמת שפועלת למען פיוס ואיחוד בשני המחנות שהתפצלו על רקע הנהגת התו הירוק ביולי 2021. זך: "אנו עומדים בפני אתגרים גדולים. הממשלה החדשה שקמה לא אוהדת של זכויות אדם וחופש הפרט בלשון המעטה. עם כל הביקורת שיש לי על התנהלות ממשלת השינוי צריכים לזכור שנתניהו הוא זה שהכריז על שלושה סגרים מיותרים. גרם נזק כבד לכלכלה ולחברה. הכניס את שב"כ, צה"ל, אמ"ן והמל"ל לטיפול במשבר אזרחי בריאותי, והוא זה שהביא לנו מיליוני חיסונים מיותרים עם המון תופעות לוואי מזיקות וכפה אותם באמצעות סגרים ותו ירוק. אז אל מול פני הממשלה רעה זו עדיף שנמצא דרך לפיוס ולעבודה משותפת. הדרך לא קלה ורצופת מהמורות אבל אני מוכן לאתגר זה ומאמין שמשימת השגת האחדות קשה אבל אפשרית לטובת כולנו".

ניתן לרכוש את ספריו של איל זך במייל: ezah1968@gmail.com
או בקישור הבא:
https://nivbook.co.il/product/%D7%91%D7%9C%D7%A4%D7%95%D7%A8-%D7%A1%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%A8%D7%94-%D7%A9%D7%9C-%D7%9E-%D7%94-%D7%A4-%D7%9B-%D7%94-%D7%AA%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%95%D7%AA-%D7%A9%D7%9C-%D7%9E-%D7%94-%D7%A4-%D7%9B/

מאת: יהורם גלילי