ניסינו לראות בתור סטודנטים לאדריכלות איך והאם בכלל עולם האמנות לוקח חלק במחאות לצד כזה או אחר. מתוך ההשתתפות שלנו במחאות ברחובות הבנו שהיצירתיות קיימת – בשלטים בהפגנות, במיצגים, בסיסמאות, באינסטגרם, בטוויטר. משם הגענו למסקנה שהגיע הזמן לחבר בין הרחוב ובין התערוכה. השלטים, המיצגים והסטורים הם ברי חלוף וזמניים מתוקף הקונטקסט שלהם. רצינו שיהיה מקום לאמירה יצירתית אקטואלית שהיא יותר ממשהו שרואים ברחוב או בסלולר. התחלנו לחלום איך אנחנו מייצרים מרחב כזה שיאפשר ליוצרים את המקום לבטא את עצמם בצורה יצירתית ולהגיב למצב הפוליטי דרך האמנות.
עולם האמנות תמיד היה חלק ממחאות גדולות בעולם, מחאת הסטודנטים בפריז, חומת ברלין, ואפילו מוזיקת רחוב בארה״ב וברזיל. הבנו שהגיע הזמן שלנו, בזמן המשבר הנוכחי, שבמדינה הקטנה שלנו בשנת 2023 זה יקרה גם פה.מצאנו את הבניין ברחוב בלוך וחברת ברוש הסכימה שנשתמש בחלל – וכל זה קרה בסוף מרץ.יום אחרי שאילון ואני הלכנו לבניין לראות את החלל (והתאהבנו ישר) ביבי פיטר את גלנט ותוך שעתיים היינו ברחוב עזה בירושלים וחטפנו מכת"זיות לפרצוף. חזרנו לרחביה ב-3 בלילה אחרי המדורות שהיו ליד הכנסת וראינו את העוצמה המטורפת בתגובה הספונטנית של האנשים. מאות אלפים ברחובות כל הלילה כתגובה למשהו שקרה כמה שעות לפני באותו היום!
אמרנו לעצמנו שהתערוכה שאנחנו מפיקים צריכה לקרות כמה שיותר מהר. שתגיב. שיוצרים ויוצרות יוציאו מהבטן שלהם את מה שהם מרגישים וחושבים עכשיו.יום אחרי נפגשנו אצל אילון בסלון עם נויה אנטמן רון, עלמה הנגבי, כחל בוים ואורי דרוקמן – כולם סטודנטים ירושלמים בבצלאל והחלטנו שאנחנו הולכים על זה ביחד ומסמנים את השבוע של יום העצמאות כזמן המשמעותי ביותר בו התערוכה תוכל להתקיים.
מאז התחיל המרתון שנקרא "תערוכת בזק". אספנו לעצמנו תוך רגע אנשים מדהימים מירושלים ומתל אביב ועכשיו אנחנו מגדירים את עצמנו כקולקטיב של יוצרים ואנשי תוכן – אזרחים מודאגים ואכפתים. ליאת לוי עזרן שהיא בצוות הניהול האמנותי של התערוכה אפילו עוד היתה באיטליה וכבר התחילה לדבר עם אמנים/יות ולהניע את הפן האוצרותי של הפרויקט. אנחנו כולנו מאמינים בכוח המטורף של אמנות לגעת באנשים, לרגש, לבטא תחושות ואמירות, ליצור שיח ולהשפיע. חשוב להגיד שכל האנשים שמעורבים לוקחים חלק מלא באירוע ועושים אותו בהתנדבות מוחלטת מתוך רצון לעשיה חברתית וחיבור לעולם האמנות. להב הלוי, אחד הגרפיקאים המוערכים והפעילים פוליטית היום, הגיע תוך מספר ימים מרגע שהפצנו את הקול הקורא ופשוט הביא לנו את העבודה שלו במקום.כמות הפניות לעבודות שקיבלנו תוך שבוע מיוצרים הייתה עצומה – כמעט מאתיים הצעות! וכל מי ששומע על הרעיון מציע את העזרה שלו בהתנדבות.
יצאנו לדרך והבנו שהאירוע קורה.
התערוכה שלנו היא תערוכה שונה במהות שלה. חללי התצוגות היו דירות שאנשים גרו בהן עד לפני חודש. כשמסתובבים בחללים אפשר ממש להרגיש את החיים שהיו בהם עד לא מזמן. העבודות לא מוצגות ב"קוביה לבנה" כמו שנהוג בגלריות ובמוזיאונים, אלא מוצבות בתוך הדירות, כאילו שהן חלק מהחיים עצמן. חלק מהעבודות הן site specific וממש משתמשות בחלל כחלק מהעבודה. אין פה אסקפיזם – אלא דווקא חיבור – לחיים, למצב, לזמן המשבר שאנחנו נמצאים בו. מה גם שהתערוכה לא קשורה לשום מוסד או ארגון אז אין התחייבות פוליטית מסוימת. על כן, בגלל שאנחנו רוצים לייצר שיח מגוון ורחב, הבאנו עבודות מכל המגזרים והדעות, מתוך הבנה שאנחנו יודעים שאולי חלק מהעבודות אפילו יעצבנו אנשים. אבל זה היופי פה – שהשיח הוא בין העבודה לצופה, בין היוצר/ת לקהל ומתוך זה נבנה הדיאלוג של המבקרים בינם לבין עצמם ומתוך התערוכה החוצה.
זו בעצם קריאת תיגר על המושג של "תערוכה" ועל עולם האמנות בכלל.
שורות תחתונות:
תערוכת אמנות בבניין שמיועד להריסה בתל אביב שמציגה יצירות אמנות אקטואליות הקשורות למצב הפוליטי.
- את התערוכה יזמו סטודנטים לאדריכלות, עיצוב ואמנות.
- האמנים וגם המפיקים עושים את הכל מתוך תחושת שליחות ובהתנדבות מלאה.
- תוך פחות מחודש מרגע שנמצא המיקום יש פתיחה של תערוכה.
- עשרות אמנים מציגים – גם ידועים וגם צעירים מאוד.
- התערוכה פתוחה לקהל הרחב ללא תשלום.
- ערב פתיחה למוזמנים: יום חמישי 20.4 בשעה 19:00
- פתיחה לקהל הרחב: יום שישי 21 ועד מוצ"ש 29 באפריל בין השעות 10:00-22:00.
- ימי שישי וערב יום הזיכרון: 10:00-16:00. יום הזיכרון 25.4 – סגור.
- כתובת: בלוך 34 תל אביב – בניין מיועד להריסה
יוזמי הפרויקט
יובל צין:
בן 30, סטודנט לארכיטקטורה בבצלאל, גר בירושלים. תואר ראשון במתמטיקה ומדעי המחשב מאוניברסיטת בן גוריון. טייס לשעבר בחיל האוויר. סטודנט במכון הערבה ללימודי סביבה (מקום שמלמד לימודי סביבה עם דגש הוליסטי על פוליטיקה של המזרח התיכון – לימודים ומגורים משותפים של סטודנטים ישראלים, פלסטינים ובין-לאומיים במשך כחמישה חודשים. מייצרים יחד עם לימודים אוניברסיטאיים דיאלוג נוקב וחברויות עמוקות).פעיל לשעבר בעמותת "מגמה ירוקה" – מייצרת אקטיביזם סביבתי.שוחר תרבות ואמנות מאז שזוכר את עצמי.
אילון ברוש:
בן 26, סטודנט לארכיטקטורה בבצלאל, שרת בשריון, גדל בכפר סבא, היה פעיל בצופים, היה תמיד מעורב חברתית. עבד שנתיים באתרי בנייה – נחשף לצדדים שונים בחברה הישראלית וגילה את התשוקה שלו לאדריכלות וליכולת שלה להשפיע על המציאות בה אנחנו חיים.
הוספת תגובה